Nederland verzet zich tegen uitbreiding van het aantal zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement heeft onlangs een voorstel aangenomen om het aantal zetels na de verkiezingen van volgend jaar op te hogen naar 716, maar het kabinet wil het aantal Europese politici op maximaal 705 houden. Duitsland is eveneens tegen verder verhoging van het aantal Europarlementariërs. De ministers vergaderen binnenkort over de zaak, maar een akkoord lijkt nog niet zo makkelijk.
Het Europees Parlement wil dat Nederland, net als Spanje na de verkiezingen van volgend jaar, twee extra zetels krijgt. Ook Oostenrijk, Denemarken, Finland, Slowakije, Ierland, Slovenië en Letland zouden er één zetel bij krijgen. Maar tegen die verdeling zijn grote bezwaren bij de lidstaten. Zo wil Frankrijk er maar liefst vier zetels bij en ook België slaat flink op de trom; onze zuiderburen eisen twee extra zetels.
De oplossing, meer zetels zodat het Europees Parlement groeit, wordt vooralsnog niet geaccepteerd. Duitsland voert het verzet aan. In eigen land is het parlement recent ingekrompen en de Duitsers zijn momenteel met 96 zetels de dominante factor in het Europees Parlement. Ook dat speelt mee. Als de lidstaten het niet eens worden, dan blijft de oude verdeling intact. Dat betekent voor Nederland 29 zetels en dus geen 31 zoals het Parlement graag had gewild.
Geklaag
Wat wordt de nieuwe koers als de Spanjaarden aan het roer van de Europese armada staan? Er is nog geen officieel programma, het debat is uitgesteld en heel Brussel wacht op de Spaanse verkiezingen begin juli. Er zijn natuurlijk wel gelekte versies van de voornemens, maar consultants, lobbyisten en politici hebben het liefst een officieel document. En dus wordt er op elke receptie en borrel geklaagd. Volgens Pedro Sánchez, nu nog premier, is er geen enkele reden voor zorg. Wie er ook wint, Spanje zal gewoon voorzitter zijn. In september komt er ook een debat in het Europese Parlement over wat de Spanjaarden willen.
Vestager
Of de invloedrijke Eurocommissaris Vestager er dan nog bij is, is allerminst zeker. De Deense die bij de vorige verkiezingen nog kandidaat was om namens de liberalen voorzitter van de Europese Commissie te worden, is in de race om voorzitter van de Europese Investeringsbank (EIB) te worden. Vestager, die als Eurocommissaris grote techbedrijven die de concurrentieregels aan hun laars lapten, hard aanpakte, is door de Deense regering genoemd als mogelijke kandidaat.
Wanneer het allemaal officieel wordt, moet ze zich terugtrekken als Eurocommissaris om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan. De EIB wil de groenste bank van de EU worden door veel klimaatprojecten te financieren. Maar ze is niet de enige kandidaat. Italië heeft oud-minister van Financiën Daniele Franco naar voren geschoven. Polen noemt Terasa Czerwinska, nu al vicevoorzitter bij de bank; en ook de Zweedse Thomas Ostros, eveneens vicevoorzitter wordt genoemd. En waarschijnlijk komt er ook nog een kandidaat uit Spanje.