Ook in Frankrijk beginnen de Europese verkiezingen te leven. Een coalitie van linkse en groene partijen genaamd NUPES overweegt om als één blok de Europese verkiezingen in te gaan. Het initiatief kwam van de grootste partij binnen deze coalitie, La France Insoumise (vrij vertaald: het Frankrijk dat zich niet onderwerpt). Deze linkse partij denkt samen met de socialisten, de communisten en de groenen in Frankrijk een behoorlijk aantal stemmen te kunnen krijgen.
Maar daar wringt ook de schoen. Waar hun voorman Jean-Luc Mélenchon bij de presidentsverkiezingen vorig jaar nog redelijk scoorde, zijn nu met name de groenen en de communisten hopeloos verdeeld. De gemoederen lopen hoog op over de vraag of de Europese Unie een middel is om de positie van de middenklasse en de arbeiders te verbeteren of dat het een liberaal (kapitalistisch) product is. Voorlopig ligt de samenwerking op z’n gat en komen de partijen met eigen lijsten voor de Europese verkiezingen volgend jaar.
Terug van weggeweest
Marietje Schaake komt terug naar Brussel. Niet als Europarlementariër zoals vroeger, maar als speciale adviseur voor Eurocommissaris Margrethe Vestager. Schaake vertrok in 2019 uit het Europees Parlement, nadat ze de interne strijd bij D66 om het lijsttrekkerschap nipt van Sophie in ’t Veld had verloren. Ze had daarvoor tien jaar in het Europees Parlement gezeten.
Eurocommissaris Vestager houdt zich bezig met digitale zaken en concurrentie binnen de EU. Schaake gaat zich de komende tijd vooral bezig houden met geopolitieke en technologische vraagstukken. Sinds 2019 is Schaake docent en directeur internationaal beleid bij de Stanford universiteit.
Laatste loodjes
Nu de verkiezingen dichterbij komen, wordt door zowel het Europees Parlement als de Europese Commissie een eindsprint ingezet. Voorstellen die voor de zomer worden ingediend kunnen nog net door het Parlement worden behandeld. Doordat zowel de politici als de ministers moeten instemmen met voorstellen en er dan ook nog altijd ingewikkelde onderhandelingen volgen, duurt het in Europa altijd geruime tijd voordat een wet is afgerond.
En dus zien we nu al dat er politieke spelletjes worden gespeeld. Partijen die proberen met procedurele argumenten discussie te blokkeren, maar ook oproepen tot haast. Zo klonk deze week in de landbouwcommissie bijna een smeekbede richting de Europese Commissie om toch snel met nieuwe regels voor gemodificeerde planten te komen; het ging over wat wel en wat niet mag met nieuwe technieken. Het correcte politieke antwoord van de Europese Commissie was overigens: we doen ons best.
Gewild
En dan nog even de grote overwinning van de BoerBurgerBeweging. We hebben al eerder gemeld dat de kans groot is dat BBB zich in het Europees Parlement zal aansluiten bij de grote christendemocratische (EVP) fractie. Maar er zijn kapers op de kust. De conservatieve fractie waar nu JA21 en de SGP bij zitten hebben ook wel oren naar een lidmaatschap van de partij. In z’n podcast filosofeert Bert-Jan Ruissen van de SGP dat er best ruimte is voor de BoerBurgerBeweging. Wat hem betreft is het geen gelopen race dat ze zich aansluiten bij de grote christendemocraten.