Europa gaat kiezen | De dag van Ursula, Volt België wil aandacht en BBB-kieslijst is rond

Brussel begint zich op te maken voor de Europese verkiezingen in juni 2024. De campagneteams worden gevormd. Voorzichtig worden balletjes opgeworpen over nieuwe kandidaten, terwijl de huidige generatie Europarlementariërs zich afvraagt of ze doorgaan.

4 min. leestijd

Vandaag wordt de dag van Ursula von der Leyen. De voorzitter van de Europese Commissie is in Berlijn bij een vergadering van haar partij, de CDU, en zal daar zeggen dat ze beschikbaar is om opnieuw voorzitter te worden. Ze wil echter niet op een kieslijst staan voor de Europese verkiezingen.

Opnieuw

Het zijn uiteindelijk de Europese regeringsleiders die na de verkiezingen een kandidaat voordragen, die kandidaat moet vervolgens door het nieuwe Europese Parlement worden goedgekeurd. De vorige keer, in 2019, waren de twee belangrijkste kandidaten Timmermans namens de sociaaldemocraten en Weber namens de christendemocraten. Zij waren wel kandidaat voor het EP, maar toen besloten de regeringsleiders daarvan af te wijken.

Dat kan nu dus ook weer. De staatshoofden en regeringsleiders kunnen altijd iemand anders voordragen, maar de verwachting is dat ze VDL, zoals haar afkorting in Brussel is, opnieuw als kandidaat naar voren zullen schuiven. Al is het maar omdat de Duitse zeer voortvarend de Europese Commissie leidt. Ze is de onbetwiste leider van Europa geworden en wordt vaak als eerste gebeld door andere wereldleiders.

Generaal op het schip

Ze is de generaal op het schip, zo wordt ze omschreven. Spartaans levend op de dertiende verdieping van het Berlaymontgebouw, waar ze een heel klein kamertje heeft laten bouwen, naast de werkkamer, om te slapen. De enige die het maar moeilijk vindt om te accepteren dat ze de absolute baas is, is de overbuurman Michel.

In het protocol staat hij formeel gezien, als voorzitter van de Europese Raad, misschien een treetje hoger. Ze moet ook naar hem toe als ze overleggen en dan laat hij haar altijd even wachten. Maar in de praktijk neemt ze het voortouw. Of het nu ging over de Green Deal, het ontwikkelen van vaccins tegen corona of de oorlog in Oekraïne, het was Von der Leyen die met plannen kwam. Ze was ook een van de eersten die naar Kiev reisde om president Zelensky te steunen.

Ze was zelfs in staat om de altijd zuinige Nederlanders te overtuigen dat er gezamenlijk (Europees) geld geleend moest worden om de gevolgen van de coronacrisis te boven te komen. Daarbij koppelde ze de voorwaarden om geld te krijgen slim aan de klimaatplannen van de Green Deal.

Niet alles van een leien dakje

Niet alles ging van een leien dakje, zo zijn de sms’jes die ze naar grote farmaceuten stuurde, zoek. Hierdoor kan niet gecontroleerd worden welke deals er zijn gesloten bij de ontwikkeling van vaccins tegen COVID. En ook haar pro-Israël houding in het begin van de oorlog, ook nadat veel landen het geweld in de Gaza hadden veroordeeld, wordt haar door sommige landen aangerekend.

Als ze maandag uit de kast is gekomen, na maanden van speculaties, over haar kandidatuur, zal de Europese EVP-partij, met daarin het CDU, maar ook het CDA en BBB, haar begin maart tijdens een speciaal congres officieel op het schild hijsen. Naar verwachting zal er geen tegenkandidaat zijn.

Volt België

En dan terug naar de wat kleinere politiek. Volt België heeft grote moeite om een voet tussen de deur van het gesloten Belgische partijlandschap te krijgen. De bestaande partijen krijgen niet alleen gegarandeerd geld van de overheid, maar zijn ook in staat om nieuwkomers te weren van debatten in het land en van televisiegesprekken.

Dus trekt Sophie in ’t Veld, lijsttrekker voor het Belgische Volt, van zaal naar zaal. Zo was ze afgelopen week bij een politiek café in een zaaltje vlakbij de Grote Markt in Brussel. Om de hoek werkte Karl Marx ooit aan zijn communistisch manifest.

Aandacht

Het was een ouderwets kroeggesprek over waarom het lastig is om meer treinen door Europa te laten rijden, over migratie, betaalbare woningen en democratische tekortkomingen van Hongarije tot België. Om toch aandacht te krijgen nu ze niet aan de grote debatten mogen deelnemen, besluiten de leden dan maar op de eerste rij van die debatten te gaan zitten in de paarse kleur van de partij en vooral veel vragen te stellen en daarbij de partijnaam te noemen.

Belangrijkste taak, zo zegt In ’t Veld na afloop van het politieke café, is het verzamelen van voldoende handtekeningen om deel te mogen nemen aan de verkiezingen. Dat kan deels elektronisch, maar nadat ze veel geld hadden uitgegeven om mensen het formulier te laten invullen, lag de site (van de overheid) er uit. Ze denkt dat het toeval is. 

BBB

Nog even een lijst: BBB heeft de kandidatenlijst voor de komende Europese verkiezingen. Nummer één kende we al: Sander Smit. Op nummer twee staat Jessica van Leeuwen, die vaak werd genoemd als mogelijke lijsttrekker. Eveline Herben staat op de derde plek en Gerlof Bierma is nummer vier. De hele lijst kan je hier bekijken. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie