Het heeft maar weinig zin om mensen te dwingen om een PCR-test te doen bij het reizen binnen de Europese Unie. Jaap van Dissel van het RIVM noemt tegen Brusselse Nieuwe het belang van zo’n maatregel ‘beperkt’. Toch stellen aan de vooravond van de Kerstvakantie veel Europese landen een negatieve PCR-test als voorwaarde om het land binnen te komen.
In ieder geval Italië, Griekenland, Portugal en Oostenrijk willen dat mensen die nog niet geboosterd zijn, een negatieve PCR-test kunnen tonen aan de grens. Nederland stelt die eis niet. Van Dissel zegt dat de maatregel niet effectief is: “Ik wil eraan herinneren dat zo’n systeem nooit waterdicht is. Als alles goed werkt, dan hou je ongeveer de helft van de gevallen tegen”.
Grenzen zijn open
Bij andere ziektes kan dat nuttig zijn, stelt Van Dissel, maar nu de omikronvariant zich zo snel verspreidt, scheelt een PCR-test aan de grens slechts hooguit een paar dagen bij het afremmen van de verspreiding. Van Dissel: “Als de grenzen open staan – en dat staan ze in principe met Schengen – wat ben je dan precies aan het doen?”
Anders dan bij het reizen binnen de Europese Unie, is het volgens Van Dissel wel nuttig om in het intercontinentale vliegverkeer alleen mensen toe te laten die negatief getest zijn: “We hechten eraan om de veiligheid in het vliegtuig zo hoog mogelijk te hebben”.
Met de booster geen lockdown?
Nederland is het enige land dat het openbare leven zo drastisch heeft stilgelegd. Maar dat betekent volgens de berekeningen van Van Dissel niet dat andere landen die al verder zijn met de boostercampagne beter af zijn.
“Sommige landen die geen extra maatregelen nemen, vertrouwen er wellicht op dat de booster voldoende is. Of dat zal blijken zo te zijn, wordt voor die landen heel spannend. In ieder geval is het zo dat Nederland heeft gezegd: we moeten uit voorzorg maatregelen nemen”.
Voor oud en nieuw is de omikron volgens de berekeningen in Nederland de dominante coronavariant. Andere landen waar al veel mensen geboosterd zijn, hebben volgens Van Dissel ook te kampen met hele hoge besmettingscijfers: “Als je nou kijkt naar Engeland en Denemarken: die hebben momenteel de hoogste cijfers van Europa. Dus ik zou daar niet meteen de conclusie uit trekken dat die booster daar op dit moment alle infecties tegenhoudt”.