Je mag het toch wel een “stille revolutie” noemen bij de SP. De Socialistische Partij heeft namelijk haar beginselen aangepast, zeg maar het fundament van de partij. Dat was ook wel tijd, want dat dateerde alweer uit 1999 en toen zag de wereld er toch wel heel anders uit. Destijds was de partij voor “het zo snel mogelijk opheffen van de NAVO”, maar mede door de invasie van Rusland in Oekraïne is de partij gekanteld en hebben ze dat punt geschrapt. In de praktijk pleitte de partij al jaren niet meer actief voor het opheffen van de NAVO, maar nu is het dus ook formeel geregeld.
“Een broedende kip moet je niet storen”
PerspectieF, de jongeren van de ChristenUnie willen graag een sterk pro-Europees verhaal van hun partij. Ze balen ervan dat hun partij vaak nog wordt gezien als eurosceptisch, terwijl ze juist de samenwerking in Europa willen opzoeken. De jongeren zijn niet ontevreden over het werk van de Kamerleden en hun Europarlementariër, Van Dalen, maar willen het samenwerkingsverhaal terugzien in het programma van de partij.
Ze dienden daarom een motie in, maar deze werd verworpen. Het landelijke bestuur ontraadde de motie, omdat “ze de commissie die het verkiezingsprogramma schrijft niet willen storen”, in de toelichting schrijft het bestuur “een broedende kip moet je niet storen”. Het verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen wordt bij het volgende najaarscongres besproken.
Migratie
Bij de VVD-congres ging het vooral over migratie. Premier Rutte ligt bij zijn achterban onder vuur vanwege de hoge migratie-instroom en de gevolgen die dat met zich mee brengt. Rutte hoopt binnen enkele weken op een doorbraak, om de migratiecrisis te beteugelen. Hij wil dat doen op drie niveaus, buiten Europa, in Europa en in Nederland.
Rutte hoopt de komende weken een deal te kunnen sluiten met Tunesië. Zo hoopt hij dat de migratiestroom via dat land terug zal lopen. Hij voert daarover intensieve gesprekken met de Italiaanse premier Meloni stelt de premier. Ook via de Westelijke Balkan wil Rutte de instroom terugdringen. Hij verwijst naar de visum-politiek die in Servië en Albanië gelijk wordt getrokken met de Europese Unie, waardoor de instroom terugloopt.
“Wij zijn ook Brussel”
Rutte prijst zichzelf en de VVD, dat migratie weer bovenaan de politieke Europese agenda is gezet. “Dat komt omdat we onvermoeibaar door Europa reizen om het hier over te hebben en dingen te regelen. Niet voor niets bouw ik intensieve relaties op met mensen die van belang zijn. Het is ook niet “wij” en Brussel. Dat is oude politiek, wij zijn ook Brussel.”
Rutte ziet ook dat Nederland relatief aantrekkelijker is om asiel aan te vragen ten opzichte van omringende landen. “Daar spreken we in het kabinet over en worden de komende weken cruciaal.”
In het kabinet vindt de VVD de CU en D66 tegenover zich. Mirjam Bikker, de nieuwe leider van de CU, wil een humane opvang van migranten en ergert zich aan de “ïnhumanisering” en “stoere taal”. Wel vindt ze Rutte in de aanpak in Europa. Zij pleitte tijdens haar speech tijdens het congres voor “een eerlijke verdeling in Europa” en riep Rutte op om “aan de slag te gaan” in Europa.