Wie vanaf 1 januari 2023 op Kroatische bodem wil betalen kan dat naar alle waarschijnlijkheid met de euro doen. Dat is de Eurogroep, minister Kaag en de overig 18 ministers van Financiën van de landen die met de euro betalen, in Luxemburg overeengekomen. Kroatië wordt dan het twintigste land dat met de euro betaalt en schaft de kuna, de huidige nationale munt, af. Daarmee kan er voor het eerst sinds 2015 een nieuw land tot de eurozone toetreden. Dat was destijds Litouwen.
De voorzitter van de Eurogroep, de Ierse Paschal Donohoe, noemde het positieve advies van de Eurogroep “een echt duidelijk teken van de kracht van de euro.” Volgens hem toont het aan dat de euro een unie is die blijft groeien en sterker wordt naarmate ze groeit. “Ik ben zeer verheugd te kunnen aankondigen dat de Eurogroep vandaag heeft besloten dat Kroatië voldoet aan alle voorwaarden om de euro in te voeren”, zei hij donderdag.
Na een inventarisatie van de Europese Commissie werd twee weken geleden duidelijk dat Kroatië aan alle criteria voldoet om tot de eurozone toegelaten te worden. Dat proces is met het positieve advies van de Eurogroep een stap verder, maar nog niet definitief.
Ecofin
Vrijdag moet de Ecofin (Raad Economische en Financiële Zaken), met daarin de ministers van Economische Zaken en Financiën van de Europese landen, dus niet alleen de eurolanden, de aanbeveling van de Eurogroep nog overnemen. De verwachting is dat de Ecofin groen licht geeft en het advies van de Eurogroep bekrachtigd.
Daarna buigen de regeringsleiders van de EU-landen (Europese Raad) zich nog over de kwestie. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst op 23 en 24 juni in Brussel. De Europese Raad komt daar met een oordeel nadat het Europees Parlement ook inzake de kwestie is geraadpleegd. Is dat allemaal achter de rug, dan wordt de eurozone met een twintigste land uitgebreid.