Eurocommissaris Jourová in Amsterdam: ‘EU moet meer doen om onafhankelijke Russische journalisten te helpen’

Russische journalisten zijn naar Europa gevlucht. Ook naar Amsterdam van waaruit ze hun werkzaamheden voortzetten. Eurocommissaris voor Waarden en Transparantie Jourová ging bij ze op bezoek.

2 min. leestijd
(Bron foto: Twitter Jourová)

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Věra Jourová was donderdag in Amsterdam om haar ‘Radio Free Russia’-project te promoten. Russische journalisten van The Moscow Times en TV Rain and Meduz, brengen nu vanaf daar het nieuws.

Onafhankelijke media

Het project moet de stem van onafhankelijke Russische media versterken, hun bereik vergroten en ze in contact brengen met andere Russische journalisten die vanuit Europa opereren.

Een van de journalisten die moest vluchten, is Tikhon Dzyadko. Hij werkte voor TV Rain en begon zich zorgen te maken toen het Russische parlement met een wet kwam waarin gezegd werd dat de oorlog in Oekraïne geen ‘oorlog’ genoemd mocht worden.

Aan tafel met Jourová bij Buitenhof beschrijft hij hoe hun website geblokkeerd werd, hij en collega-journalisten bedreigd werden en er berichten binnenkwamen dat hun kantoor doorzocht ging worden en Rusland ze zou vervolgen. Ze besloten te vluchten.

Jourová zegt de Russische journalisten in de EU te willen steunen. Dat moet gebeuren via een speciaal platform dat de journalisten vooral moet ondersteunen. Ook zegt ze financiële hulp te willen bieden. Maar alleen in het begin.

“Russische onafhankelijke media zijn van essentieel belang om de Russische bevolking te vertellen wat er in Oekraïne gebeurt”, schrijft ze op Twitter. “De EU werkt hard aan het creëren van de beste omgeving om hen buiten hun eigen land te laten werken.”

Bezoek

Tijdens haar bezoek aan Amsterdam ging Jourová ook langs bij het hoofdkwartier van Netflix. Daar had ze het over investeringen in Europese producties en de steun voor de culturele sector van Oekraïne.

Ook besprak ze met de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, op welke manier de EU een veilige haven kan worden voor iedereen die vecht voor democratie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie