Een groot deel van de Europese burgers staat achter de steun van de Europese Unie aan Oekraïne. Dat blijkt uit een nieuwe rondgang van statistiekbureau Eurobarometer. 88 procent van de ondervraagden is tevreden met de humanitaire steun aan Oekraïne. 72 procent van de ondervraagden steunt ook nog de sancties tegen Rusland.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 is de steun van Europese burgers aan Oekraïne hoog gebleven. Ondanks een kleine daling sinds de vorige rondvraag begin 2023 staat een groot deel van de bevolking achter de stappen die de EU en nationale overheden gezet hebben.
Hulp
Zo is nog steeds meer dan 80 procent van de ondervraagden tevreden met het leveren van humanitaire steun aan Oekraïne, maar ook het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. In Nederland is dat zelfs 98 procent. Ook financiële steun aan Oekraïne en economische sancties tegen Rusland krijgen de steun van meer dan 70 procent van de ondervraagden. Ook daar lag het Nederlandse percentage zo’n tien punten hoger.
In het verlengde daarvan is ook gevraagd naar specifiekere zaken die met Rusland te maken hebben. Zo ziet 66 procent van de ondervraagden het wel zitten als Russische media zoals Sputnik en Russia Today uit het Europese medialandschap geweerd worden. Ook is 64 procent tevreden met Oekraïne als kandidaat-lidstaat voor de EU.
Defensie
De oorlog heeft ook defensiesamenwerking op de agenda gezet. Europese landen kopen inmiddels samen munitie voor Oekraïne in en ook de defensie-industrie krijgt een duwtje in de rug met Europees geld. Uit de rondvraag blijkt dan 77 procent voorstander is van een gezamenlijk Europees defensiebeleid.
In totaal heeft de Eurobarometer zo’n 27.000 interviews uitgevoerd in alle 27 EU-lidstaten. De interviews vonden plaats in juni 2023.
Wat betekent het Europese beleid op de oorlog in Oekraïne voor Nederland? Iedere twee weken krijg je een update van de ontwikkelingen in onze nieuwsbrief Veiligheid & Defensie.