Eurobarometer: ‘Nederlanders willen Europees beleid op veiligheid, migratie en klimaat’

Waar maakt Nederland zich het meest druk over en hoe verhoudt zich dat tot de rest van Europa? Dat vroeg de Eurobarometer zich af. Het antwoord: Nederlanders willen beleid op veiligheid, migratie en klimaat.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Nederlanders maken zich het meest druk over de oorlog in Oekraïne, migratie en het klimaat als het op Europees beleid aan komt. Dat blijkt uit de laatste Eurobarometer. Daarvoor werd Nederlanders gevraagd naar hun grootste zorgen. In Nederland zelf zijn migratie en klimaat ook belangrijk, maar maken mensen zich drukker over de huizenmarkt.

Klimaat en migratie op kop

Waar moet de EU zich de komende vijf jaar op richten? Volgens Nederlanders vooral op migratie dus. 41 procent van de ondervraagden wil Europese wetgeving om migratie aan te pakken. Dat is bijna twee keer zoveel als het Europees gemiddelde. Maar 25 procent van de Europeanen wil nieuw Europees migratiebeleid zien.

Migratie was een belangrijk thema in Brussel de afgelopen vijf jaar: In 2020 kwam de Europese Commissie al met een voorstel: het migratiepact. Eind vorig jaar bereikten het Europees Parlement en de EU-landen pas overeenstemming. Met het nieuwe wetgevingspakket worden vluchtelingen op de EU-grenzen opgevangen en worden vluchtelingen die asiel krijgen beter verdeeld over Europa.

Eenzelfde verschil is te zien bij klimaat. 54 procent van de Nederlanders wil klimaatwetgeving, terwijl het Europees gemiddelde maar 30 procent is. Bij veiligheid en defensie is het verschil kleiner. 34 procent van de Europeanen wil dat de EU beleid maakt op het gebied van defensie, in Nederland is dat percentage 42 procent.

Defensie

Het percentage van Nederlanders die klimaatactie willen is vergelijkbaar met de politieke verhoudingen op dit punt in Brussel. De Europese Commissie werkte de afgelopen vijf jaar aan de Green Deal. Een uitgebreid pakket aan wetten dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet maken. Door progressieven wordt de wetgeving gezien als het antwoord op de opwarming van de aarde, maar tegenstanders zien het als een rem op de economie.

Veiligheidszorgen staan pas sinds korte tijd bovenaan de agenda. Sinds de oorlog in Oekraïne is duidelijk geworden hoe slecht het de Europese defensie-industrie er aan toe is. Meer wapens en munitie produceren blijkt moeilijker dan gedacht en de Eurobarometer laat zien dat burgers de noodzaak van een sterkere defensie-industrie inzien.