EU zet zich schrap voor handelsoorlog met VS

Maar zover is het nog niet. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher zei in Brussel dat ze dat scenario hoe dan ook wil voorkomen.

3 min. leestijd

Brussel begint langzaam nerveus te worden als het gaat over de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten. Want een nieuwe wet die de Amerikaanse president Joe Biden daar afgelopen zomer heeft ondertekend, treedt begin volgend jaar in werking. De EU vreest voor de gevolgen van die wet voor de Europese economie. 

Mogelijk zorgen de Amerikaanse maatregelen voor een handelsoorlog tussen de EU en de VS. “Ik wil een handelsoorlog koste wat kost vermijden”, zei Schreinemacher tegen de pers in Brussel. “Want dat schaadt zowel de Amerikaanse als de Europese economie, en daar heeft niemand baat bij.”

Groen paradijs

Met zijn zogenaamde ‘Inflation Reduction Act’ (Wet ter vermindering van de inflatie) voert Biden een breed pakket aan beleidsmaatregelen in. Met de maatregelen wil de VS de prijzen van geneesmiddelen op voorschrift omlaag brengen, de ontwikkeling van hernieuwbare energie aanmoedigen en de gevolgen van de klimaatverandering beperken. 

De EU maakt zich grote zorgen over het feit dat de VS groene bedrijven die zich in de VS vestigen, subsidies gaat geven. Het gevaar bestaat dat Europese bedrijven naar de VS vertrekken om daar hun voordeel uit te halen. Dat schaadt de Europese economie en ook de handelsrelaties met de VS. De EU zoekt daarom naar manieren om haar eigen economie te beschermen. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz ziet bijvoorbeeld wel iets in een gelijkaardige Europese wet waarmee de Europese Unie miljarden euro’s zou kunnen doorsluizen naar bedrijven die groene technologie maken, zoals batterijen, windenergie en waterstof.

Eigen veiligheid voorop

Minister Schreinemacher waarschuwt dat de EU voorzichtig moet zijn bij toekomstige gesprekken met de VS, want als de EU dreigementen zou uiten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) of defensieve handelsmaatregelen zou nemen als reactie op het Amerikaanse beleid, “dan worden beide partijen er de dupe van.” Ze heeft het gevoel dat “we al een beetje meer richting industriepolitiek gaan of in ieder geval richting beleid om industrieën te ondersteunen.” Maar, zei Schreinemacher, “ik wil defensieve maatregelen echt vermijden, want dat helpt onze economie op geen enkele manier”, aldus de minister.

Volgens Schreinemacher moet de EU de VS ook te vriend houden gezien de spanningen met China. “Wij waarderen de gesprekken met de Amerikanen heel erg, omdat wij de zorgen over China over economische veiligheidskwesties en nationale veiligheidsbelangen, met elkaar delen.” De EU wil net als bij Russisch gas ook veel minder afhankelijk worden van technologische producten uit China, zoals chips. Maar de VS is op dat gebied ook een belangrijke handelspartner. Alhoewel de EU dus bovenal zelfstandiger wil worden bij de productie van zulke chips, zou een relatiebreuk met de VS funest zijn. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie