EU-buitenlandchef waarschuwt voor nepnieuws in verkiezingsjaar

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

2024 wordt een belangrijk jaar in het gevecht tegen desinformatie en nepnieuws. Daarvoor waarschuwt EU-buitenlandchef Josep Borrell. De Europese buitenlanddienst presenteerde dinsdag haar tweede rapport over buitenlandse inmenging. Vooral Rusland gebruikt desinformatie over de oorlog in Oekraïne. Dit om Europese burgers, die dit jaar naar de stembus gaan, te misleiden. Ook Nederlanders krijgen die desinformatie te zien.

Vergif

“De grootste dreiging voor onze samenleving is geen bom, maar een vergif dat het brein koloniseert”, zei Borrell tijdens de presentatie van het rapport. Hij wijst op de desinformatie die online verspreid wordt. Volgens de EU-buitenlanddienst gaat het meeste nepnieuws over Oekraïne. Zo worden berichten gedeeld met filmpjes, gemaakt met kunstmatige intelligentie, waarin een Oekraïense generaal oproept tot een coup. Of artikelen met nepnieuws over Oekraïense plannen om chemische wapens te gebruiken in het oosten van het land.

De Hogeschool Utrecht concludeerde vorig jaar nog dat vooral Nederlandse jongeren tussen de 15 en 24 jaar vatbaar zijn voor nepnieuws. Zo zijn er door Rusland beheerde kanalen op de sociale media-app Telegram. Maar er wordt ook veel nepnieuws verspreid op X, voormalig Twitter.

Borrell roept Europese instanties op duidelijk te blijven communiceren en het gevecht met nepnieuws aan te gaan. “Daar hebben we de capaciteit en de middelen voor”, aldus Borrell.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie