EU bezorgd over opkomst neofascistische partijen

Nadat eerder deze maand honderden mensen de Hitlergroet uitbrachten, gaat het Europees Parlement in Straatsburg in debat over de opkomst van neofascisme.

3 min. leestijd
Bron foto: iStock

Er waait een uiterst rechtse wind over de Europese Unie. Terwijl in eigen land verkiezingsoverwinnaar PVV bezig is met regeringsonderhandelingen, scoren uiterst rechtste partijen ook bijzonder goed in de peilingen van onze buren.

Zo laat in België het separatistische en uiterst rechtse Vlaams Belang peiling na peiling de concurrentie ver achter zich. Ook in Frankrijk zit uiterst rechts in de lift. Waar het Rassemblement National van Marine Le Pen vorig jaar nog als tweede eindigde bij de presidentsverkiezingen, is de partij volgens de peilingen nu de grootste bij de Europese verkiezingen.

In Spanje kwam het deze zomer net niet tot een coalitie met het uiterst rechtse Vox. Het is nu een jaar geleden dat in Italië uiterst rechts hier wel in slaagde. En dan zijn er nog de Duitsers. Alle regeringspartijen (sociaaldemocraten, groenen en liberalen) krijgen er klappen in de peilingen. Voor het eerst staat het uiterst rechtse AfD er op de tweede plaats.

Hitlergroet

Maar nu uiterst rechtse partijen het verdomhoekje hebben verlaten, lijken daarmee ook bewegingen terrein te winnen die zich nog verder op de rechterflank bevinden. Rome schrok zich vorige week nog rot toen honderden neofascisten openlijk de Hitlergroet uitbrachten. In Potsdam onthulden journalisten dit weekend dat neonazi’s en AfD-prominenten op een geheime bijeenkomst plannen bespraken om migranten massaal te deporteren.

“Laten we niet vergeten dat onze Europese Unie is ontstaan uit de assen van het extremisme”, vertelt onafhankelijk Europarlementariër Sophie in ’t Veld tijdens een debat over de opkomst van het neofascisme. “Laten we ervoor zorgen dat die donkere dagen nooit wederkeren.”

Dat de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken zicht uitsprak tegen de neofascistische bijeenkomst, vindt in ‘t Veld niet voldoende. “De Italiaanse premier is opvallend stil geweest.” Nu de Europese christendemocraten (EVP) steeds meer toenadering zoeken tot de Italiaanse premier Meloni, wil In ‘t Veld weten of ze zich daar niet ongemakkelijk bij voelen. “Blijft het macht vóór principes bij de EVP?”

Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson ziet dat er binnen de EU partijen actief zijn die de internationale orde, de rechtsstaat en de principes van liberale democratie verwerpen. “Zij blijven de uitzondering. Maar zelfs op de flanken kunnen neofascisten voor een groot risico zorgen.”

Omvolking

Op dezelfde dag kondigde Parlementsvoorzitter Roberta Metsola aan dat er een onderzoek gestart zal worden naar Vlaams Belanger Tom Vandendriessche. In een eerder debat noemde de Belg het nieuwe migratiepact “doelbewuste omvolking”.

In ‘t Veld nam hierop het woord om te benadrukken dat ‘omvolking’ taalgebruik van de nazi’s is. “Het is al de zoveelste keer dat meneer Vandendriessche naziterminologie gebruikt in de grote vergaderzaal. Ik heb al herhaaldelijk gevraagd om te kijken of dat in strijd is met onze huisregels.” Volgens In ‘t Veld is het duidelijk geen onschuldig woord en is Vandendendriessche er zelfs trots op dat hij naziterminologie gebruikt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie