Energieraad Luxemburg: niks besloten, Nederland tevreden

1 min. leestijd
David SASSOLI – EP President meets with Stef BLOK – Dutch Minister for Foreign Affairs

Vanmiddag werd in Luxemburg druk vergaderd over de stijgende energieprijzen in Europa. Tijdens een spoedvergadering gingen de Europese vakministers verder waar de regeringsleiders bij de Europese Top eerder deze week zijn gestopt: moet de Europese Unie meer maatregelen treffen? Het antwoord is nee. En dat stemt Stef Blok (VVD), minister van Economische Zaken en Klimaat, tevreden.

Niet ingrijpen

“Er zijn geen nieuwe beslissingen genomen en voor Nederland is dat prima omdat wij de toolbox die eerder door de commissie naar buiten is gebracht, steunen. We vinden de nadruk op een aantal korte termijn oplossingen die landen zelf nemen, goed. Andere landen willen een grotere aanpak vanuit de Europese Unie, voor ons is wat al werd voorgesteld prima”, aldus de minister. 

Blok gaf gisteren, tijdens de beantwoording van Kamervragen over de Energieraad, al aan dat het kabinet de hoge prijzen accepteert in een markt die volop in beweging is. Ingrijpen zou volgens de minister nadelig kunnen uitpakken voor de energietransitie. 

Nederland wil bovendien niet dat het geld dat binnenkomt door de verkoop van zogenaamde uitstootrechten (ook wel ETS) ingezet wordt om mensen en bedrijven met een hoge energierekening te compenseren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie