Elektrische step die plots in brand vliegt? Schadevergoeding bij defect wordt makkelijker

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Ongeluk door je gloednieuwe fiets die toch kapot is of een elektrische step die ineens in brand vliegt. Die schade krijg je lastig vergoed, ook al is het product defect. Het Europees Parlement wil dat tegengaan en steunt nieuwe regels waardoor je makkelijker vergoeding krijgt als een kapot product schade veroorzaakt.

De huidige regels zijn bijna veertig jaar oud. Die houden vrijwel geen rekening met online shoppen, specifiek voor producten buiten de EU, en kunstmatige intelligentie. Ook hebben consumenten zware bewijslast. Zo moet je in de rechtszaal bewijzen dat het product al defect was bij de aankoop en dat het vervolgens verantwoordelijk is voor de aangerichte schade. De schade moet ook minimaal vijfhonderd euro zijn.

Nu worden de regels vernieuwd en hoeft de consument niet altijd te bewijzen dat het product al kapot was. Het minimum van vijfhonderd euro schade is ook weg. De rechter kan de fabrikant zelfs verplichten om bewijs te geven dat de consument helpt bij zijn schadeclaim. Bovendien hebben consumenten nu ook recht op immateriële schadevergoeding, zoals schade aan je psychische gezondheid.

De regels moeten alleen nog officieel door de lidstaten worden aangenomen, maar dat wordt gezien als slechts een formaliteit.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces lees je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie