Het is niet meer vanzelfsprekend dat de plaatselijke bloemenboer op dezelfde plek mag blijven staan. Eerder kregen kiosken een standplaatsvergunning voor onbepaalde tijd. Zij mochten hun spullen altijd laten staan. Dit gaat veranderen.
De vergunningen gaan van onbepaalde tijd naar een vergunning voor maximaal vijf jaar. Daarnaast moeten de kioskeigenaren hun plek schoon en netjes achterlaten. Dit nieuws viel de eigenaren vrij rauw op hun dak. “Mijn hele leven is gebaseerd op deze kraam”, klinkt het van verschillende kanten.
De Europese Unie vond dat de regels moesten veranderen, vernieuwen. Wanneer er een vergunning voor onbepaalde tijd is die elke nieuwe eigenaar over kan nemen, krijgt niemand anders de kans. Dat is niet eerlijk volgens de EU. De regels houden in dat de vergunningen van onbepaalde tijd veranderen in een bepaalde tijd van vijf jaar.
Den Haag
Den Haag vindt dat de stad niet vol hoeft te staan met kiosken. Daarom is de stad blij met deze regels. De kiosken moeten ‘s avonds ook afgebroken worden. Alle kiosken gaan ‘s avonds weg zodat de stad weer schoon en leeg is. Het nieuws kwam voor de kioskeigenaren totaal onverwacht.
Zij geven aan al ruim van tevoren geïnformeerd te hebben naar eventuele regels. Maar de gemeente zei destijds dat de eigenaren geduldig moesten wachten. Het is nog afwachten of Den Haag daadwerkelijk de bekende en beeldbepalende Haagse families wil verliezen, of dat ze braaf de EU-regels gaan volgen.
Andere gemeentes
Ook in Utrecht hebben kioskhouders hun ongenoegen geuit. Na een brief die zij van de gemeente hebben ontvangen dat zij vanaf 1 januari 2024 hun plek kwijt zijn. Een plek waar sommigen al jaren actief zijn en al hun spaargeld in hebben gestopt. Oneerlijk vinden zij het. De kioskhouders in Utrecht willen dat er een overgangsperiode komt zodat zij zich kunnen voorbereiden. Deze overgangsperiode zou volgens hen vijf, tien of zelf twintig jaar moeten duren.
De kioskhouders stellen overigens voor dat er meer plekken zouden komen, zodat niemand zijn huidige standplaats moet verlaten. Volgens een gedupeerde zijn de nieuwe EU-regels er zodat méér ondernemers de kans krijgen iets op te zetten. Creëer dan meer plekken in de stad, is de redenering.
In andere gemeentes gaan deze EU-regels ook gelden. Al is daar nog niet veel weerstand geboden aan de veranderingen in de standplaatsvergunningen.
Oude regels
15 jaar geleden werd er een wet aangenomen in de Europese Unie waarbij de verkoper niet voor altijd dezelfde vergunning mag krijgen. Daar zijn deze regels uit ontstaan en ze gaan nu ook daadwerkelijk gelden.
Deze regels worden niet meteen ingevoerd. Tot in het nieuwe jaar hoeven de kioskeigenaren hier nog geen rekening mee te houden. Vanaf januari 2024 gaat de gemeente de regels ook daadwerkelijk handhaven.
In 2013 werd al besloten dat de vergunningen voor maximaal tien jaar geldig waren. Maar voor nu is het belangrijk dat iedereen een kans heeft om in aanmerking te komen voor een standplaats.