Discussie in Tweede Kamer over steun voor Oekraïne

Zowel minister van Financiën Kaag als de Tweede Kamer werden overrompeld door de nieuwe plannen om Oekraïne te steunen, gisteren gepresenteerd door de Europese Commissie. Maar Kaag staat wel achter deze plannen.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Tijdens een debat over de aankomende Raad van ministers van Financiën van de Europese Unie reageren zowel kamerleden als minister van Financiën Kaag ontevreden over de manier waarop de Europese Commissie plannen presenteert. Beiden hadden vooraf meer inlichting gewild. Kaag gaat er een punt van maken in Brussel.

Geld lenen voor Oekraïne

Gisteravond presenteerde de Europese Commissie het plan Oekraïne op korte termijn te voorzien van 9 miljard euro, zodat de essentiële diensten in het land kunnen blijven draaien. Voor dat soort noodsituaties is een potje geld in Brussel, maar daar zit niet genoeg in, legt Kaag uit. Er moet dus geld worden geleend. De Europese Commissie vraagt nu de EU-lidstaten daar financieel voor in te staan.

De vijf aanwezige fracties VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en de Groep Van Haga tonen zich, met begrip voor de situatie, bezorgd over nieuwe Europese schulden. 

Discussie over Europese wederopbouwschulden

De Europese Commissie presenteerde gisteren, naast de het plan om Oekraïne te steunen met 9 miljard euro, een wederopbouwfonds voor Oekraïne. Die plannen staan nog niet concreet op papier en het plan wordt ook niet besproken maandag bij de Raad van ministers van Financiën van de Europese Unie.

Tony van Dijck (PVV) benadrukt dat Oekraïne nu maandelijks 5 miljard euro tekortkomt, dus de 9 miljard die vanuit Brussel is toegezegd is “zo op”. Pieter Grinwis (ChristenUnie) vindt het belangrijk dat Nederland Oekraïne financieel helpt, maar vraagt zich af of dit “de beste weg is”.

Dat een uiteindelijk bedrag niet te voorspellen is, erkent Kaag. Uiteindelijk zullen er wereldwijd “gigantische bedragen” naar de wederopbouw gaan. Schattingen van schade lopen nu in de honderden miljarden euro’s, “maar de ervaring is dat die bedragen oplopen”, waarschuwt ze. 

Stad adopteren?

Een stad adopteren, zoals Buitenlandse Zakenminister Hoekstra heeft toegezegd aan Oekraïne, is wellicht niet de juiste weg, zegt Kaag. Het is ook nog niet duidelijk wat zo’n adoptie precies inhoudt. Van Dijck (PVV) vraagt haar om er een stokje voor te steken: “Deze minister (Kaag, red.) moet tegen Hoekstra zeggen: ‘Weet je wel wat je doet?!'”

Kaag waarschuwt dat het adopteren van steden door verschillende landen voor ongelijkheid kan zorgen, doordat de wederopbouw dan op verschillende wijzen en met verschillende budgetten gebeurt.

Kamerwerk “onmogelijk

VVD-kamerlid Eelco Heinen stelt vast dat het voor de kamer “onmogelijk is om hun werk te doen”, omdat het voor de kamerleden onvoldoende duidelijk is op welke Brusselse plannen ze serieus moeten reageren, en welke plannen slechts ideëen zijn. Hij vertelt dat hij nieuws over de financiële plannen, zoals de steun aan Oekraïne, vaak via de media moet vernemen in plaats van via brieven van het kabinet of de Europese Commissie. Dat maakt beoordeling volgens hem te ingewikkeld. De overige kamerleden sluiten zich hierbij aan. Pieter Grinwis (ChristenUnie) duidt de veelheid aan plannen die de Commissieleden zien voorbijkomen als een ‘’proefballonnenfeest’’. Er is een overdaad aan plannen en hij weet niet wat hij ermee moet.

Sigrid Kaag vindt het gebrek aan overzicht van financiële plannen uit Brussel ook een probleem en gaat hierover een “formeel punt maken” bij de Europese Commissie. Het gebrek aan goede en heldere communicatie met de Europese Commissie schaadt het draagvlak voor de Europese plannen, stelt ze vast.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie