De cryptomunt, het alternatieve geldsysteem voor regulier geld, brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Onzichtbare en zelfs anonieme transacties vormen een voedingsbodem voor witwaspraktijken of dubieuze financiering. Bijvoorbeeld van terrorisme. Reden voor het Europees Parlement om de reeds aangenomen wetten die dit tegengaan, aan te scherpen. Een kwestie die in het straatje past van Europarlementariër Paul Tang (PvdA).
Geen blinde vlekken
Op aandringen van Tang heeft de commissie Economische Zaken en Burgerlijke Vrijheden ingestemd met een algehele ban op anonieme crypto-transacties in de Europese Unie. Het moet witwassen tegengaan want een anonieme digitale portemonnee is volgens Tang gevaarlijk: “Anonieme crypto-wallets zijn net als geld in je portemonnee, met als grote verschil dat je het geld binnen een minuut over de hele wereld kan versturen. Dat zorgt natuurlijk voor grote problemen. Deze anonieme portemonnees maken het makkelijk om geld van criminele bronnen te verzamelen en wit te wassen.”
“Met onze voorstellen komt er een dijk tussen de gereguleerde en de ongereguleerde delen van de markt. Dienstverleners moeten checks doen op de identiteit achter iedere ‘anonieme portemonnee’ wanneer deze een transactie naar hen doet, of een van hun klanten cryptomunten naar een anonieme portemonnee wilt overmaken. Zo kunnen toezichthouders deze geldstromen beter monitoren. Criminele cryptomunten komen nu nog te gemakkelijk ons systeem in.”
In Nederland
Momenteel loopt de week van het geld, waar in het bijzonder aandacht wordt besteed aan de gevaren van digitaal geld. De toepasselijke leus: “Van doekoe (geld) tot digi”. Steeds meer kinderen krijgen namelijk hun zakgeld digitaal of betalen via app’s. Samen met Minister van Financiën Sigrid Kaag trekt Koningin Máxima, zelf econoom, rond om jongeren wegwijs te maken over geldzaken. De Koningin stelt immers: “Iedereen houdt van doekoe”.