De oorlog in Oekraïne is er een die ook wordt gevoerd via sociale media en propagandakanalen. Een informatieoorlog waarbij desinformatie ieder moment op de loer ligt. En dat is kwalijk want het kan de democratie in lidstaten ondermijnen. Vooral landen die tot de Europese Unie willen toetreden lijken kwetsbaar. Wat kan en moet Brussel doen?
Kijk naar Bosnië
Hoewel het oosten van Europa kampt met een ongekende veiligheidscrisis, mag dat niet de focus op de uitdagingen in het hart van Europa doen vergeten, vindt Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA, foto). Bijvoorbeeld in Bosnië, waar Bosnisch-Servische politici de regering en het parlement tegenwerken waardoor de spanning hoog oploopt en er wordt gesproken over een aanstaande oorlog.
“Wat er gebeurt in Oekraïne en Rusland, heeft ook een grote invloed op de ontwikkelingen in Bosnië. Russische leiders steunen openlijk Bosnisch-Servische leiders in hun gevaarlijke retoriek. Het zou rampzalig zijn als dit ook uit de hand loopt.”
Daarom roepen Reuten en Paul Tang (PvdA) de Europese Commissie op om werk te maken van de kwestie. Ze willen meer aandacht voor de onafhankelijke journalistiek in de regio alsook een filter op de desinformatie die via propagandakanalen vanuit buitenlandse staten invloed uitoefenen op Bosnië. Reuten wil in het bijzonder actie tegen Russische en Chinese inmenging.