DigiD op Europese tour

Het is vanaf vandaag mogelijk om met DigiD, het Nederlandse digitale paspoort, in te loggen bij overheidsorganisaties van EU-lidstaten. Nederlanders kunnen vanaf nu bijvoorbeeld online pensioenzaken regelen in Duitsland, zich inschrijven voor een school op het Italiaanse web, of een verhuizing doorgeven aan een Franse gemeente.

1 min. leestijd
Woman’s hand is scanning biometric fingerprint for approval to access smartphone. Concept of the danger of using electronic devices is important.

Nederlanders zijn niet de enigen die met hun digitale identiteitsbewijs terecht kunnen in andere lidstaten van de Europese Unie. Onder andere Italië, Duitsland, Spanje en België hadden het al geregeld. Sinds september 2018 kunnen digitale paspoorten zoals DigiD over de grens worden erkend in de EU, door de zogenaamde eIDAS-verordening. Het idee van die verordening is: digitale obstakels tussen de lidstaten wegnemen. Het Nederlandse eHerkenning, een ID voor zakelijke gebruikers, was al sinds 2019 bruikbaar in de Europese buurlanden, nu kunnen Nederlanders er ook met hun DigiD digitaal terecht.

Digitaal paspoort in Europa

De Europese Commissie heeft meer ambities op het gebied van digitale identificatie. Het DigiD en de Europese evenknieën daarvan moeten breed inzetbaar worden, als het aan de Commissie ligt. Het moet voor niemand verplicht worden, maar wel voor iedereen mogelijk worden om papieren paspoorten of fysieke ID-kaarten thuis te laten, vindt Eurocommissaris Margrethe Vestager.

De Commissie ziet veel mogelijkheden voor het gebruik van digitale ID’s. Een auto huren, inchecken bij het vliegveld of inloggen op internetplatforms zoals Facebook en Twitter: dat moet in de toekomst prima kunnen met een DigiD, stelt Eurocommissaris Thierry Breton voor.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie