In gesprek met demonstranten voor Russische ambassade Den Haag

3 min. leestijd

Voor de Russische ambassade in Den Haag staan sinds vanmorgen vroeg demonstranten. Met zelfgemaakte spandoeken en beschilderde kartonnen borden demonstreren ze tegen de Russische inval in Oekraïne, die vanmorgen vroeg begon. Rond de klok van 11:30 uur staan er ongeveer 70 mensen. “We maken ons grote zorgen,” vertelt een vrouw van begin dertig. “Er moet nu ingegrepen worden.”

De sfeer is rustig voor de Russische ambassade. Mensen hebben thermoskannen met warme koffie en thee meegenomen om zich te wapenen tegen de februarikou. De aanwezige politie – een tiental uniformen – heeft het rustig. Wel is de sfeer gespannen. Mensen zijn constant aan het bellen, in contact met hun familie in Oekraïne. Zo nu en dan wordt er geroepen richting de Russische vlag aan de overkant van de straat: “Shame on you”, of “Hands off from Ukraine”.

Op de spandoeken en borden staan teksten als ‘Fuck Putin’, ‘Putin is a killer’ en ‘stop Russia now’. Enige reactie vanuit de Russische ambassade komt er niet, maar dat verwacht eigenlijk ook niemand. Mensen zijn er om een statement te maken. En uit bezorgdheid, om deze moeilijke tijd in ieder geval samen door te brengen.

Schuilkelder

“Onze familie zit al sinds vanmorgen 04:00 uur in een schuilkelder,” zegt een mevrouw met een Oekraïense vlag. Haar familie woont op 200 kilometer van Odessa, aan de zuidkust. “Bellen gaat nauwelijks meer, de verbinding is slecht. We maken ons grote zorgen.”

En dat geldt voor bijna alle aanwezigen. Een man uit Zevenhuizen, onder de rook van Rotterdam, is met zijn Oekraïense vrouw in alle vroegte naar Den Haag afgereisd. Diep weggedoken zijn capuchon vertelt hij: “Ik ben hier ter ondersteuning van mijn vrouw,” zegt hij. “En natuurlijk om te demonstreren tegen de inval van Rusland.”

De familie van de man leeft in Charkov, op 80 kilometer van de Russische grens. Hij vindt de reacties van de Europese Unie en Nederland veel te zwak. “Europa moet direct alles afsluiten: vliegverkeer, economisch verkeer. Alles. Dat is denk ik het beste. We hadden allemaal de hoop dat het allemaal goed zou komen,” zegt hij “Maar dat blijkt gewoon niet de waarheid te zijn.”

Gevlucht

Datzelfde geldt voor een twintiger uit Loehansk (in het Oosten van Oekraïne) die aan de Universiteit van Delft een promotietraject volgt. “Mijn familie is naar Kiev gevlucht”, vertelt hij. “Ik heb gelukkig nog contact met ze.” Hij staat bij de Russische ambassade om een statement te maken en snel Europees ingrijpen af te dwingen. “De Russen moeten volledig van de rest van de wereld afgesloten worden. Dus van SWIFT, het internationale bankensysteem, en van al het contact uitgesloten worden. We kunnen dit gewoon niet tolereren.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie