Defensie 2.0: Nederland zet een tandje bij

Het kabinet investeert 5 miljard extra in Defensie, de grootste investing op dat gebied sinds de Koude Oorlog. Woensdag presenteerde Minister Kasja Ollongren (D66) van Defensie de nieuwe Defensienota namens het kabinet aan de Tweede Kamer.

2 min. leestijd
Scene Of Military Personnel Marching On The Street

Met de nieuwe Defensienota zet Nederland grote stappen binnen de NAVO en de Europese Unie. Zo moet Defensie sneller ingezet kunnen worden en zich beter kunnen aanpassen aan diverse dreigingen en crisissituaties. Ook wordt er flink ingezet op gerichte verbetering van de gevechtskracht. Dit doet het kabinet door te investeren in onder andere de de inlichtingendiensten, de cybercapaciteit en verschillend materieel zoals lucht- en raketverdediging.

Belangrijk is dat Nederland met de nieuwe plannen extra bijdraagt aan de Europese veiligheid. Vooral de invasie van Oekraïne door Rusland zorgt voor een verslechterde veiligheidssituatie. Maar ook Syrië, Libië, Jemen en de snelle militaire ontwikkeling van China vragen om oplettendheid. Om de samenwerking met andere Europese landen en de bondgenoten in de NAVO te optimaliseren, wil Defensie zich richten op zaken die voor deze partners ook van groot belang zijn. 

Groter budget en nieuwe cao

In de jaren 2022 tot en met 2025 wordt in totaal € 14,8 miljard toegevoegd aan de Defensiebegroting. Vanaf 2026 zal de begroting structureel met € 5 miljard worden aangevuld, een groei van ongeveer 40% ten opzichte van het huidige budget. Met het oog op de toekomst noemt minister Ollongren het belangrijk dat we er zeker van kunnen zijn dat we over tien tot vijftien jaar dezelfde stappen kunnen zetten als nu. Een onmisbaar onderdeel is personeel. Dinsdag werd al bekend gemaakt dat het ministerie en de vakbonden akkoord zijn gegaan over een nieuwe cao voor het personeel. In de Defensienota wordt hier verdere toelichting op gegeven.

Denemarken

In Denemarken stemt men woensdag in een referendum ook over de Europese samenwerking op het gebied van Defensie. Tot nu toe is Denemarken de enige lidstaat van de Europese Unie die nog niet samenwerkt met de rest. De Denen gaan naar de stembus om te bepalen of het land zich moet aansluiten of niet. De verwachting is dat de uitslag van het referendum vanavond bekend wordt gemaakt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie