We gaan 25 jaar vooruit in de tijd, naar 19 mei 2047: In Brussel wordt een internationale jongerenconferentie gehouden die in het teken staat van het dan al 75 jaar oude klimaatrapport Grenzen aan de groei. Wat zou de Zweedse klimaatactiviste dan zeggen? Dat is het uitgangspunt van een nieuw initiatief van deBuren, het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat in Brussel.
Grenzen aan de groei
Even terug in de tijd, naar 1972 om precies te zijn. In dat jaar publiceerde de Club van Rome – een stichting die door Europese wetenschappers werd opgericht om hun zorgen over de toekomst van de wereld in kaart te brengen – een rapport over de catastrofale gevolgen die milieuvervuiling en uitputting van grondstoffen zullen hebben op de wereld. Grenzen aan de groei was een belangrijke waarschuwing en toch werd deze grotendeels genegeerd.
Reden voor de deBuren om eens vooruit te kijken: luisteren we nu wel en waar staan we dan over 25 jaar? Ieder jaar organiseert de culturele organisatie een wedstrijd waarin Vlaamse en Nederlandse schrijvers en enthousiastelingen een speech mogen opstellen, deze keer als ode aan het rapport dat in de wind werd geslagen.
Bruggen bouwen
Dat doet deBuren niet zomaar. De culturele organisatie werd in 2004 opgericht door zowel de Vlaamse als de Nederlandse regering met de intentie een ruimte voor debat en reflectie te creëren. Hoewel gelegen in Brussel, probeert deBuren vooral bruggen te bouwen over de grens tussen Vlaanderen en Nederland.
Dat doet deBuren met online-schrijfwedstrijden maar ook met evenementen zoals lezingen en symposia – zo’n 150 per jaar. Het is daarmee een van de weinige fora voor cultuur, samenleving en politiek die over de grens durven te kijken. Het fonds Grensverleggers vervult een belangrijke speler door de culturele samenwerking tussen de twee gebieden te subsidiëren.
Mocht je een vlotte pen hebben en een levendige verbeelding, dan kun je nog tot 11 april meedoen aan de speechwedstrijd van deBuren. Meer informatie kun je hier vinden.