Het is weer zover: vandaag gaat de 28e editie van de VN-klimaattop van start. Van 30 november tot 12 december strijken zo’n 70.000 politici, lobbyisten en journalisten neer in Dubai, met maar één doel: afspraken maken om klimaatverandering tegen te gaan. Of dat is in elk geval op papier toch de bedoeling.
Klimaatminister Rob Jetten (D66) vertelt dat de COP een belangrijk moment wordt om stil te staan bij hoe de wereld het tot nu toe doet op het gebied van klimaatactie. “Ook al is er sinds Parijs flink vooruitgang geboekt, alle landen doen samen nog niet genoeg om de afgesproken doelen te behalen in 2030”, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Naast Jetten gaan ook premier Rutte, minister van Financiën Kaag, stikstofminister Van der Wal, infrastructuurminister Harbers, staatssecretaris Heijnen en minister van Volksgezondheid Kuipers naar de Verenigde Arabische Emiraten.
Hernieuwbare energie maal drie
Het kabinet benadrukt dat het aandeel hernieuwbare energie wereldwijd moet stijgen, energie-efficiëntie moet toenemen, fossiele energie moet worden uitgefaseerd, en dat de uitstoot snel moet dalen. Daarbij pleit Nederland voor een ambitieus streefdoel, waarbij de wereldwijde uitstoot voor 2035 met 60 procent moet zijn gedaald.
Het COP-voorzitterschap mikt op een akkoord om de wereldwijde hernieuwbare-energiecapaciteit voor 2030 te verdrievoudigen en energiebesparing te verdubbelen. Nederland pleit ervoor dat deze transitie rechtvaardig verloopt, met aandacht voor de lagere- en middeninkomenslanden.
Klimaatfonds
Tijdens de vorige VN-klimaattop was afgesproken dat er een klimaatfonds (loss & damages) komt dat kwetsbare landen vergoedt voor de klimaatschade die zij lijden. Nederland is een van de EU-landen die in de Transitional Committee zit, een tijdelijk comité van 24 leden dat voor deze COP aanbevelingen moet doen over hoe dat fonds in de praktijk gaat werken. Vooralsnog is daar nog geen overeenstemming over.
Landen blijven vooralsnog bakkeleien over wie er aan het fonds moet bijdragen. Ook bestaat er nog onenigheid over of de minst ontwikkelde landen en kwetsbare kleine eilandstaten voorrang moeten krijgen bij de uitbetaling.
Geopolitieke hobbels
Jetten ziet nog wel heel wat hobbels op de weg: “Spanningen tussen economische grootmachten de Verenigde Staten en China, de voortdurende oorlog in Oekraïne, het conflict in Israël en de Palestijnse Gebieden, en de daaruit voortkomende stroeve verhoudingen zorgen ervoor dat het een grote uitdaging wordt om tot nieuwe of aangescherpte afspraken te komen.” Volgens Jetten is het daarom bijzonder belangrijk dat Nederland via de EU beweging in de onderhandelingen probeert te krijgen.
Tijdens de VN-klimaattop onderhandelt de EU als één partij en wordt er met één mond gesproken. De inzet van de Nederlandse delegatie in de onderhandelingen wordt daarom vastgelegd in de EU-posities die voorafgaand aan iedere VN-klimaattop door de lidstaten en de Europese Commissie worden vastgesteld.
Hoekstra
Ook heel wat Nederlanders wonen deze klimaattop bij namens de EU. Zo vertrekt Eurocommissaris voor Klimaat Wopke Hoekstra op 6 december. Vorige week noemde hij deze top een cruciaal moment: “Volgende generaties verwachten dat wij verantwoordelijkheid nemen.” En de tijd waarin dat nog mogelijk is, is kort, gaf hij toe.
Namens het Europees Parlement stappen maar liefst drie Europarlementariërs op het vliegtuig naar Dubai: Jan Huitema (VVD), Bas Eickhout (GroenLinks) en Mohammed Chahim (PvdA).
“Ik zal er alles aan doen om Hoekstra strak in het klimaatgareel te houden”, vertelt Chahim. “We waren allemaal getuige van de wonderbaarlijke bekering van Hoekstra tot donkergroene politicus. Belofte maakt schuld, hij mag het op de klimaattop gaan bewijzen.”
Van gas uit Groningen tot de klimaatplannen van Eurocommissaris Wopke Hoekstra: elke vrijdag ontvang je een overzicht van de laatste ontwikkelingen in de nieuwebrief Klimaat & Energie.