De laatste week van de buitenlandse krant

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Buitenlandse kranten zijn binnenkort doordeweeks niet meer in Nederland te koop, meldde nu.nl. De losse edities van onder andere het Britse The Guardian of het Franse Le Monde staan per 1 januari alleen nog in het weekend in de kiosken. Betapress, de Nederlandse importeur, heeft in NRC laten weten dat het economisch niet meer rendabel is. Dat is een grote teleurstelling voor verkopers en consumenten. Die laatste groep moet het voortaan een groot deel van de week zonder internationale titels op papier doen.

Een van die lezers is Hieke Jippes, voormalig correspondent voor onder andere NRC in het Verenigd Koninkrijk. Naast een aantal abonnementen op Britse titels, koopt ze soms een los exemplaar op Amsterdam Centraal. “Daar haal ik bijvoorbeeld weleens een Financial Times. Het is treurig dat ze binnenkort niet meer te krijgen zijn. Toch begrijp ik het wel: mensen lezen tegenwoordig digitaal, de papieren krant is steeds minder belangrijk.”

Lockdown

Ook vanuit de verkopershoek is er zowel begrip als teleurstelling. Bijvoorbeeld bij de Tabacotiek, een krantenwinkel in de Loosduinse Hoofdstraat in Den Haag. Daar verkopen ze nu al geen nieuwsbladen meer. “Helaas,” zegt medewerker Sonja. “Vanwege de lockdown is hier überhaupt geen dagblad te koop op het moment. Dat betekent dat de laatste doordeweekse buitenlandse editie hier al is verkocht.”

Dat is voor de Tabacotiek zonde. Vanuit heel Den Haag en omstreken komen er dagelijks mensen kranten kopen. “Duitse bladen doen het altijd heel goed. Van Bild verkopen we er iedere dag een aantal en ook Engelse en Amerikaanse doen het goed. Zaterdag is wel de absolute topdag, die blijft gelukkig nog.”

Digitaal

Wie dus nog een buitenlandse weekeditie wil aanschaffen, is daar door de pas afgekondigde lockdown waarschijnlijk al te laat mee. Maar, zo zegt Jippes, ze zijn natuurlijk nog wel te lezen. “Ik ben ook al bezweken voor digitaal, hoor. The Sunday Times lees ik bijvoorbeeld altijd online. Maar eigenlijk gaat er niets boven zo’n dikke Engelse krant, kopje koffie erbij. En dan het liefst met een hele dikke bijlage met allerlei rommel erin. Dat fysieke gevoel ga ik wel erg missen.”

Of de buitenlandse bladen ook lezers gaan verliezen door dit ingrijpen durft Jippes niet te zeggen. “Ik heb eerlijk gezegd geen idee, maar het is jammer dat het rek met buitenlandse kranten verdwijnt. Ik denk wel dat mensen daardoor over de streep worden getrokken. Die gaan dan toch eens iets proberen wat ze nog niet eerder gelezen hebben. Dat heb je met digitaal denk ik wel minder.”