Nederland in de buitenlandse krant

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Goud

De Moskou Times schrijft over de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam dat het Krim-goud moet worden teruggeven aan Oekraïne en niet aan De Krim (tegenwoordig Rusland). Het gaat over de bijzondere collectie schatten uit de 2e eeuw voor Christus die in bruikleen waren gegeven aan het Allard Pierson Museum in Amsterdam voor de tentoonstelling “Krim: goud en geheimen van de Zwarte Zee”. De expositie werd een maand voordat Rusland De Krim annexeerde geopend. Lees het hele verhaal hier.

Record

In de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung aandacht voor een nieuw record van Mark Rutte en de Nederlandse politiek; de langste formatie in de geschiedenis, waarmee de premier z’n eigen record heeft verbroken. De krant houdt z’n hart vast: ‘Er is nog geen eind in zicht.’ Het is verder een feitelijke opsomming van de gesprekken tussen de vier partijen in Nederland. Overigens vermeldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung er netjes bij dat buurland België het wereldrecord formeren met 541 dagen in bezit heeft.

Kernenergie

In de Frankfurter Allgemeine Zeitung ook aandacht voor het Nederlandse standpunt over kernenergie. Ze beschrijven de opwinding tijdens de verkiezingscampagne toen premier Rutte met zijn plan kwam om een nieuwe centrale in de Groningse Eemshaven te bouwen. Het onderwerp was niet alleen nieuw, maar ook de plek pikant, zo stelt de krant, in een gebied dat jarenlang geteisterd wordt door aardbevingen. Maar wat de Duitse krant nog interessanter vindt is dat Nederland nu de kant van Frankrijk lijkt te kiezen in de Europese discussie over kernenergie, waarmee Duitsland in het afwijzen van de energiebron redelijk geïsoleerd komt te staan.

Verdrietig

Teleurstelling in Spanje over de energiediscussie van afgelopen week. Waar minister Stef Blok in Nederland nog heel tevreden was. “We hebben niks besloten dus ik ben tevreden”, zo zei hij na afloop, is de toon in Spanje anders. Ze zijn verdrietig dat de energiemarkt niet op de schop gaat. “Dat is de schuld van onder andere Nederland dat zich verzette tegen elke vorm van verandering, lezen we in El Pais.

Ambities

Frans Timmermans heeft een ingezonden brief naar The Guardian gestuurd over zijn ambities, niet alleen voor de komende klimaattop, maar ook voor daarna. Niks uitstoten is niet genoeg, schrijft hij. Timmermans wil meer. Hij roept de leiders op om dapper te zijn. “We moeten allemaal deel uitmaken van de oplossing – om samen uit deze noodsituatie te komen. We kunnen gewoon niet wachten. Het is nu tijd om te handelen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie