De Jonge: Europese coördinatie Omikron-variant

2 min. leestijd

Nu de Omikron-variant van het coronavirus zijn opmars in Europa maakt, is het tijd voor stappen om verspreiding te vertragen. Het RIVM gaf hier advies over, maar in de reactie van minister Hugo de Jonge blijkt dat hij ook met een Europese blik naar de adviezen kijkt. Sleutelwoord in zijn reactie was dan ook Europese coördinatie, anders werkt bestrijding niet.

De maatregelen nemen volgens De Jonge in effectiviteit toe wanneer lidstaten hetzelfde beleid voeren met betrekking tot het inreisbeleid naar de Europese Unie. Voor reizen binnen de Europese Unie zal De Jonge zich ook blijven inzetten voor een gecoördineerd Europees reisbeleid.

Verscherping

Vooral moet voorkomen worden dat lidstaten verschillende maatregelen nemen ten aanzien van reizigers uit derde landen. De Jonge wil zich daarom in Europees verband hard maken voor een verscherping van inreismaatregelen voor reizigers uit derde landen in lijn met het RIVM-advies.

Dit advies zegt dat reizigers alleen de Europese Unie binnen mogen met een negatieve PCR-test, die niet ouder dan 48 uur mag zijn bij aankomst. Het maakt hierbij niet uit of de reiziger gevaccineerd is of niet. Na aankomst is er een quarantaineplicht voor reizigers, tenzij de reiziger gevaccineerd of hersteld is.

Risicolanden

Voor reizigers uit derde landen waar de Omikron-variant in omloop is, wil De Jonge er nog een maatregel bovenop doen. Namelijk verplicht testen. Nu is de test bij aankomst uit zeer hoog risico landen nog vrijwillig. Het kabinet is de mogelijkheid hiervan aan het verkennen.

De Europese Unie heeft al sinds afgelopen vrijdag de noodremprocedure ingezet. Er geldt een inreisverbod voor de hele Europese Unie voor reizigers uit landen waar de Omikron-variant in omloop is. Ook geldt voor alle reizigers een dubbele testverplichting voor vertrek naar Nederland. Na aankomst moeten alle reizigers verplicht in quarantaine.