“Het is onmogelijk om het welzijn van dieren in pelsdierhouderijen te verbeteren. Natuurlijk zou geen enkel dier gekooid mogen zijn, maar het in kooien houden van diersoorten die van nature wild zijn, kan enkel als weerzinwekkend wreed worden aangemerkt.” Met deze scherpe stelling vallen de organisatoren van de Bontvrij Europa-burgerpetitie meteen met de deur in huis.
Een kleine tachtig Europese dierenrechtenorganisaties, waaronder Stichting Aap en GAIA, zetten hun schouders onder het initiatief. En met succes: in recordtijd behaalde het burgerinitiatief de vereiste één miljoen handtekeningen. Nu Brussel alle stemmen heeft nagekeken, is het aan de Europese Commissie om te kijken of ze de petitie kunnen omzetten in een officieel voorstel.
Corona
Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD) reageert enthousiast op de petitie. “De bontindustrie doodt dieren op gruwelijke wijze, enkel voor hun vacht. Dat is niet alleen wreed, maar ook risicovol voor de volksgezondheid”, waarschuwt Hazekamp, verwijzend naar de rol die bontfokkerijen speelden in de verspreiding van het coronavirus. Juist vanwege het risico op corona, verbood Nederland nertsenkwekerijen al in 2020. Ooit was Nederland nog Europa’s tweede grootste nertsenkweker.
In twintig lidstaten is bontproductie reeds, al dan niet gedeeltelijk, verboden. Maar dat is voor de ondertekenaars van de petitie niet voldoende. Zij willen dat bontproductie en bonthandel volledig verboden worden in de EU. Anders bestaat immers het risico dat kwekers gewoon verhuizen. Vorig jaar nog riepen ook Nederland en Oostenrijk Brussel op om bont volledig te verbieden in de EU. Dat initiatief kon op veel steun rekenen van de meeste lidstaten. Op dit moment zijn Litouwen, Polen en Roemenië de enige lidstaten waar geen enkele vorm van bontrestrictie op de planning staat.
Los van het dierenleed hameren de organisatoren erop dat de chemicaliën die nodig zijn om bont te bewerken extreem vervuilend zijn. Ook kunnen de kwekerijen gevaarlijk zijn voor inheemse soorten. De Amerikaanse nertsen die ontsnapten, hebben zich zo snel voortgeplant dat ze een bedreiging vormen voor onze inheemse natuur.
De strijdbijl nog niet begraven
Europarlementariër Hazekamp roept de Europeaan wel op om nog niet te vroeg victorie te kraaien en de petitie toch te blijven ondertekenen. “In de praktijk wordt tijdens het controleren van de handtekeningen een klein deel van de steunbetuigingen namelijk ongeldig verklaard,” aldus Hazekamp.
Wanneer de Europese Commissie heeft vastgesteld dat er minstens een miljoen legitieme handtekeningen zijn, krijgt ze zes maanden de tijd om te reageren op het voorstel. Daarbij is ze niet verplicht om de eisen in te willigen, maar ze moet wel in gesprek gaan met de organisatoren en grondig bekijken of het idee haalbaar is. Ook het Europees Parlement zal de organisatoren uitnodigen voor een toespraak.
De Bontvrij Europa-petitie is nog maar het achtste Europese burgerinitiatief dat voldoende handtekeningen heeft gehaald sinds 2013.