De ene wordt het document afgepakt, de ander krijgt het wellicht zonder examen: het EU-rijbewijs

De Oekraïense rijbewijzen worden mogelijk ook geldig in de Europese Unie, zonder dat daar opnieuw een rijexamen voor moet worden afgelegd. Over die tijdelijke uitzondering wordt donderdag gestemd in het Europees Parlement.

2 min. leestijd

Terwijl van verschillende Nederlandse boeren het rijbewijs werd ingenomen na een protestactie tegen de stikstofplannen op de A37 in Zwartemeer, buigt het Europees Parlement zich over een uitzonderingsprocedure voor Oekraïners die met de auto willen rijden in de Europese Unie. Donderdag wordt gestemd over tijdelijke regels waardoor een Oekraïens rijbewijs ook geldig is in de Europese Unie en een nieuw rijexamen dus niet nodig zou zijn.

Privé- en beroepschauffeur

De tijdelijke regels rond de Oekraïense rijbewijzen zouden geldig zijn voor zowel privé- als beroepschauffeurs. De eisen voor Oekraïners zouden dan verlicht worden ten opzichte van andere niet-EU-burgers die in de Europese Unie wensen te rijden, vanwege de oorlog in Oekraïne. Een oorlog waardoor duizenden Oekraïners naar de Europese Unie zijn gevlucht. De tijdelijke regels zijn belangrijk, bijvoorbeeld om het transport van voedsel vanuit Oekraïne een duwtje in de rug te geven. Maar wat met de verkeersveiligheid?

Europarlementariër Vera Tax (PvdA) stelt: “Oekraïense vrachtwagenchauffeurs zijn cruciaal voor het vervoer van goederen van en naar Oekraïne, waaronder graan. Het transport over wegen is van essentieel belang vanwege de Russische blokkade van de Zwarte Zee. Vandaar zou normaal gezien graan vanuit Oekraïense havens over de wereld worden verhandeld. Wij, Europa, moeten ervoor zorgen dat de Oekraïense vrachtwagenchauffeurs hun werk kunnen voortzetten zonder langdurige administratieve procedures te moeten doorlopen. Hoewel dit een belangrijke maatregel is, moeten we ook voorkomen dat de maatregel de sociale regels in de Europese Unie, de toekomst van de wegvervoersector en de EU-ambities voor verkeersveiligheid ondermijnt.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie