En dat doen we met volle vaart, want er valt veel te berichten. We zijn opgericht in 2021 in een schuur aan de Haagse Elandstraat met de bedoeling Europees nieuws dat van belang is voor Nederland te brengen. En dat doen we sindsdien in allerlei vormen, we hebben een webshop vol nieuwsbrieven over bijvoorbeeld klimaat, landbouw, defensie, financiën en de laatste digitale ontwikkelingen.
Onze redacteuren, die ondertussen niet allemaal meer vanuit de in de winter toch wel koude schuur werken, houden al het nieuws bij. Zo is Yves Lacroix kind aan huis bij de Europese instellingen. Jasper Roorda heeft het liefst een ingewikkeld onderzoek van de Europese Rekenkamer of de Europese Commissie waar hij zijn tanden in kan zetten. En Bijou van der Borst weet alles over klimaat.
Meike van Noortwijk schrijft met passie over milieu- en landbouwonderwerpen. Brendan van Mil zorgt ervoor dat we steeds betere en actuelere filmpjes hebben op ons YouTube kanaal.
Verplichte kost
Om iedereen scherp te houden hebben we enkele zeer gewaardeerde columnisten zoals Mendeltje van Keulen. Elke zaterdag opent zij de brievenbus van de Tweede Kamer om de ingekomen post uit Brussel met je door te nemen. Voorstellen die uit de hoofdstad van Europa komen en van belang zijn voor Nederland. Voor elke politicus, ambtenaar, lobbyist en andere geïnteresseerden, verplichte kost. Mendeltje, oud-griffier van de Tweede Kamer en praktijkprof Europa, heeft een handboek voor jullie in voorbereiding.
Op dinsdag duikt Marko Bos, oud hoofdeconoom bij de Sociaal Economische Raad (SER) in de cijfers achter het Europese beleid. Woensdag is de dag van Hanna, ooit begonnen als stagiaire bij ons, maar hard op weg om de opvolger van Caroline de Gruyter (NRC) te worden. Elke twee weken neemt Tinne Horemans een voor buitenstanders onbegrijpelijk Brussels woord onder de loep; de babbel van de bubbel, oftewel het onofficiële woordenboek. Handig om dit verkiezingsjaar bij de hand te hebben.
Op zondag schrijf ik de grote nieuwsbrief Brussels Peil (met 25.000 abonnees) over de grote geopolitieke ontwikkelingen in Europa. En elke dag maak ik samen met de andere redacteuren de ochtendnieuwsbrief De Dagvangst.
Stille krachten
En dan maken we regelmatig een podcast. Kijk eens op Spotify bij Brusselse Nieuwe. Komend verkiezingsjaar zullen we weer een aantal pareltjes het licht zien.
Wie met eigen ogen wil zien hoe het werkt in Brussel en er de verhalen bij wil horen over het Brusselse Moeras is bij ons ook aan het goede adres in 2024. Samen met de gidsen Elzelien van der Steen en Tijn Sadée wandel ik weer door de Europese wijk. Particuliere wandelingen zijn ook mogelijk.
Is dat het? Bijna, er komt nog een boek uit onder de titel Stille krachten van Brussel, want Europa is tenslotte mensenwerk en wij portretteren de mensen. Willen we meer? Ja, want volgens ons is het belangrijk om te weten wat er speelt in Europa, zodat je kunt kiezen waar je voor of tegen bent op basis van ons onafhankelijke nieuws. Wij hebben geen schip met geld om iedereen te kunnen betalen, dus neem een abonnement op een nieuwsbrief, of op alle nieuwsbrieven tegelijk, word vriend, wandel mee, koop een boek of doneer!
Ik beloof dat ook 2024 een jaar wordt met heel veel Europees nieuws bij Brusselse Nieuwe!