D66 wil opheldering over Russische toegang tot Interpol

2 min. leestijd

Australië, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten hebben de koppen bij elkaar gestoken. Samen vormen ze de vijf-ogen alliantie die sinds de jaren ’40 inlichtingen uitwisselen. Nu vragen ze de internationale politiedienst Interpol om Rusland de toegang tot de Interpolsystemen te ontzeggen omdat het land momenteel oorlogsmisdaden begaat in Oekraïne. 

Haagse en Brusselse vragen

Ook in Europa worden er vraagtekens gezet bij de Russische toegang tot Interpol, zeker nu er onderhandelingen lopen die de samenwerking tussen de Europese Unie en Interpol zouden vergroten. Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) legt de kwestie daarom voor aan de Raad van de Europese Unie in Brussel terwijl collega Sjoerd Sjoerdsma hetzelfde doet in de Tweede Kamer in Den Haag.

D66 wil dat er vooral door de Europese Commissie, Raad van de Europese Unie en door Nederland wordt gekeken welke risico’s verbonden zijn aan een nauwe band met Interpol. Tegelijkertijd mag Rusland geen aanspraak maken op Europese infrastructuur, denk aan databanken, om zo snel mensen op te sporen of te vervolgen uit politieke overwegingen. 

In ’t Veld is helder: “Rusland is kampioen internationale opsporingsberichten uitvaardigen. Het gebruikt Interpol om wereldwijd op politieke doelwitten te jagen. Nu we als Europese Unie nauwer gaan samenwerken met Interpol, is dat een probleem. Sjoerdsma vult aan: “Wij gebruiken Interpol om misdadigers aan te pakken, Rusland gebruikt het om politieke tegenstanders het leven onmogelijk te maken. Dat moet stoppen.” In ’t Veld wil daarom garanties van de Europese Unie: “dat er een firewall komt tussen Russische politieke heksenjachten en Europese veiligheidssystemen en databases.” 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie