D-day voor natuurherstelwet Frans Timmermans

Het langverwachte moment is aangebroken. Vandaag stemmen Europarlementariërs over de veelbesproken natuurherstelwet van Frans Timmermans. De milieucommissie in het Europees Parlement is op dit moment nog altijd bezig.

4 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het is nog niet voorbij voor de natuurherstelwet van Timmermans. Een amendement van de christendemocraten (EVP) om het plan van Timmermans te verwerpen kreeg niet genoeg stemmen. Van de 88 milieu-Europarlementariërs stemden 44 tegen verwerping en 44 voor. Dat is net niet genoeg om een amendement erdoorheen te krijgen.

De milieucommissie is nog steeds bezig. Er wordt over honderden amendementen gestemd. Sommige ingediend door tegenstanders van de plannen van Timmermans, andere door voorstanders. Bij ieder amendement is de stemming krap. Meestal gelijkspel en af en toe maar met één of twee stemmen verschil. Uiteindelijk zullen ze nog over de gehele tekst moeten stemmen. Daarna weet Timmermans waar hij aan toe is.

PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim heeft in ieder geval hoop. “De rechtse partijen onder leiding van de christendemocraten hebben geen meerderheid gehaald om de natuurherstelwet in de prullenbak te gooien. Dat is goed nieuws”, zegt hij. “Ik hoop dat CDA voor de plenaire stemming terug aan tafel komt en naar de inhoud kijkt in plaats van uit electorale wanhoop klimaatontkenners blind achterna te hollen.” Ook Bas Eickhout (GroenLinks) laat van zich horen. “In de milieucommissie weten we nu wat we niet willen, maar nog niet wat we wel willen”, zegt hij.

Het is dus nog steeds spannend voor Frans Timmermans. De Eurocommissaris voor Klimaat is verantwoordelijk voor de Green Deal-plannen, die de EU in 2050 klimaatneutraal moeten maken. Tot deze plannen behoort ook de omstreden natuurherstelwet.

Spannend

Het is Timmermans niet gelukt om de steun van de Europese christendemocratische fractie EVP te krijgen. Tot die fractie behoren ook het CDA en de ChristenUnie. Fracties aan de rechterkant van het spectrum, zoals de conservatieve ECR (waartoe JA21 en de SGP behoren) en de Europese nationalistische fractie ID, volgen dezelfde lijn. Daartegenover staan de sociaaldemocratische fractie S&D, de Groenen en de Linksen, met respectievelijk de Nederlandse partijen PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

In de milieucommissie, die vandaag beslist of de natuurherstelwet van Timmermans al dan niet terug moet naar de tekentafel, zijn beide coalities ongeveer even groot. Doorslaggevend zal zijn wat de Europese liberalen (Renew Europe) ervan vinden. Daar zijn de VVD en D66 bij aangesloten. En ook in die fractie zijn de meningen verdeeld.

Er zitten 88 Europarlementariërs in de milieucommissie. De laatste schatting is dat 44 van hen voor gaan stemmen en 44 tegen. Europarlementariërs Esther de Lange (CDA) en Jan Huitema (VVD) zullen sowieso tegenstemmen. Voor zijn Europarlementariërs Mohammed Chahim (PvdA), Bas Eickhout (GroenLinks) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).

Beide kanten hebben tot de laatste minuut geprobeerd hun coalitie uit te breiden. Er vonden nog heel wat vergaderingen achter gesloten deuren plaats. Volgens sommige Europarlementariërs is er de afgelopen nacht nog flink wat rondgebeld om zekerheid te krijgen over wie nu wat gaat stemmen.

Funest

Volgens de Europese christendemocraten is de natuurherstelwet funest voor boeren en grote en kleine bedrijven. Ze vrezen dat boeren kopje onder gaan omdat de wet volgens hen zou leiden tot het verlies van inkomsten. Ook zouden de gevolgen niet voldoende onderzocht zijn volgens de EVP.

De coalitie van linkse partijen ziet het anders. Ze zeggen dat tijdens de onderhandelingen al ontzettend veel toegevingen werden gedaan om het EVP aan boord te krijgen. Toch liep de EVP weg, wat volgens sommigen betekent dat hun verzet enkel met de verkiezingen te maken heeft.

Hoop

De stemming wordt dus spannend. Toch houden de voorstanders van de natuurherstelwet hoop. Mocht het voorstel er niet doorheen komen in de milieucommissie, dan kunnen ze later nog een ander, maar vergelijkbaar voorstel indienen wanneer ze in juli weer in Straatsburg zijn.

Om zoiets op de agenda te krijgen moet er echter wel eerst ruimte zijn en moet een meerderheid van de Parlementaire fracties hiermee instemmen. Ook in dat geval zullen de Europese liberalen weer een sleutelrol spelen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer uitleg over dit Europese besluitvormingstraject in zes fases vind je hier.