Corona-optimisme in Nederland. Hoe zit dat in de rest van Europa?

3 min. leestijd
London, United Kingdom – December 5 2020: People wearing protective face masks walking on Regent Street, which was closed to vehicle traffic for a day.

Het einde van de coronamaatregelen lijkt in zicht, zo kopte de NOS gisteren. Het kabinet overweegt om flinke versoepelingen door te voeren, zoals het opheffen van de mondkapjesplicht en het coronatoegansbewijs. Van Denemarken is inmiddels bekend dat ze sinds een aantal weken alle maatregelen los hebben gelaten en ook Groot-Brittannië kent nauwelijks beperkingen meer. Pandemiehosanna in Europa dus, maar hoe doen de andere landen het?

Duitsland versoepelt voorlopig in een minder rap tempo. Mogelijk gebeurt dit in maart, maar dan moet er wel een daling van het aantal besmettingen zichtbaar zijn. Volgende week woensdag (16 februari) is er nieuw overleg. Dan staan maatregelen die nu gelden, zoals een coronatoegangsbewijs voor bijvoorbeeld horeca die in sommige deelstaten geldt, ter discussie.

Bij onze zuiderburen is ook zicht op verdere afbouw van de maatregelen. België voerde eind januari de zogenaamde ‘coronabarometer’ in. Die bestaat uit drie niveaus: rood, oranje en groen. Momenteel zitten de Belgen nog in rood, maar oranje is in zicht, zo meldt de VRT. Premier Alexander de Croo sluit versoepelingen in de nabije toekomst niet uit, als de dalende trend doorzet tenminste. Momenteel gelden er nog strenge regels. Zo moet de horeca om middernacht sluiten en is een mondmasker op veel plaatsen verplicht.

Van België is de stap naar Frankrijk snel gemaakt. De Fransen zijn vooral in het nieuws vanwege een groot truckersprotest tegen de plaatselijke coronamaatregelen. Dat gaat om het strenge coronatoegangsbewijs in Frankrijk, dat alleen gevaccineerden en mensen met een herstelbewijs geldt. De andere kant van de medaille is wel dat voor die groep verregaande versoepelingen zijn doorgevoerd. Zo gaan vanaf 16 februari zelfs de nachtclubs weer open.

Verder naar het zuiden wordt ook steeds meer losgelaten. In Spanje is het sinds vorige week niet meer verplicht om een mondmasker te dragen. De besmettingscijfers zijn aan het dalen en ook de ziekenhuisbesmetting stijgt niet verder, ondanks de hoge infectiegraad van de afgelopen maanden. Volgens de regering komt het door een succesvolle vaccinatiecampagne. Ook Portugal versoepelt vrolijk door. Zo is er geen negatief testbewijs meer nodig voor eenieder die gevaccineerd het land inreist. Dat geldt eveneens voor Griekenland.

Italië heeft eerder deze week het besluit genomen om de verplichting buitenshuis mondmasker te dragen op te heffen. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt al weken af, hoewel het dodenaantal nog hoog is met 300 tot 450 dagelijkse sterfgevallen. Na 1 maart hoopt de regering onder andere de capaciteit in sportstadions te verhogen. Momenteel mag een stadion voor maximaal de helft gevuld worden.

Ook de Scandinavische landen zijn van veel coronamaatregelen af. Naast de Denen heeft Noorwegen besloten om veel beperkingen op te heffen. Zo mag de horeca weer volledig open en geldt er geen thuiswerkplicht meer. Wel wordt nog aangeraden om afstand te bewaren en mondkapjes te dragen op plekken waar het druk isFinland en Zweden laten deze maand ook bijna alle coronamaatregelen vallen. Al zal ook daar het advies blijven om een mondkapje te dragen en afstand te bewaren. In Finland worden op 14 februari de eerste maatregelen losgelaten, om tegen het einde van de maand bijna geen restricties meer over te hebben. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie