Controle op visvangst moet beter: boete dreigt

2 min. leestijd
Fishing Trawler

Nederland moet binnen twee maanden de controle op visvangst verbeteren. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. Gebeurt dit niet, dan kunnen er via het Europees Hof van Justitie maatregelen volgen. Nederland heeft twee maanden om de situatie te verbeteren.

Volgens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit loopt er al een onderzoek sinds oktober 2020. De Europese Commissie vreest dat Nederland zich door een gebrek aan controle schuldig maakt aan overbevissing. Dat is strijdig met de visquota.

Er zouden regelmatig steekproeven moeten plaatsvinden bij vissers die een grote kans hebben om de regels te overtreden. Die steekproeven vinden veel te weinig plaats, onder andere doordat controleorgaan en toezichthouder Nederlandse Voedsel-, en Waren Autoriteit (NVWA) te weinig personeel heeft om deze controles uit te voeren.

Reactie

In een schriftelijke reactie laat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten dit personeelsprobleem al aangepakt te hebben. ‘Er zijn al een aantal maatregelen genomen om dit te verbeteren, bijvoorbeeld door de capaciteit bij de NVWA uit te breiden en werkprocedures aan te passen’, laat het ministerie weten.

Een officiële reactie op het besluit van gisteren is er nog niet, dat wordt momenteel bestudeerd. De Nederlandse Vissersbond, belangenvereniging voor de visserij, wilde niet op de aanmaning van de Europese Commissie reageren.

Mocht Nederland de controles niet aanscherpen, dan kan het Europees Hof van Justitie onder andere een boete opleggen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie