Commissie presenteert gereedschapskist tegen hoge energieprijzen

2 min. leestijd
Kadri Simson

De Europese Commissie stelt voor om te onderzoeken of een gezamenlijke inkoop en opslag van aardgas een uitweg is om iets te doen aan de hoge energieprijzen. Eurocommissaris Kadri Simson presenteerde vanmiddag de zogenoemde Europese gereedschapskist, een aantal maatregelen en plannen om de prijsstijgingen tegen te gaan.

Samen sterk

De EU-landen moeten bedrijven en burgers kunnen helpen bij het betalen van de sterk gestegen energierekeningen. Althans, met maatregelen die tijdelijk zijn en geen staatssteunregels schenden, zegt de Commissie erbij. Een twintigtal lidstaten doet dat al, of wil daar werk van gaan maken, door bijvoorbeeld de btw op energie te verlagen. Toch eisen vooral de Zuidelijke lidstaten dat er op Europees niveau meer actie wordt ondernomen.

Die lijkt er nu te komen met een Europese gereedschapskist, die vooral bestaat uit een dikke tube lijm om de lidstaten te laten samenwerken. Maar Nederland protesteert. Knelpunt is vooral het voorstel om een Europese gasreserve aan te leggen. 

Nederland tegen

Die weerstand bleek gisteravond, tijdens het debat in de Tweede kamer over de EU-top van volgende week. Premier Rutte sprak daar over de Nederlandse inzet bij deze Europese Raad. Brussel verwacht dat de prijsstijgingen tijdelijk zijn en in het voorjaar weer gaan dalen. Het kabinet ziet daarom weinig in het aanleggen van een Europese gasreserve: “Het gaat jaren duren voordat je die hebt, vijf jaar. Daarom zal het aan de huidige hoge gasprijzen niets bijdragen”, zei de premier. 

Ook het gezamenlijk inkopen van gas is volgens Rutte om dezelfde reden geen oplossing: “Het opbouwen van zo’n inkooporganisatie vraagt ook veel tijd”. Bovendien vraagt het kabinet zich af of de gasprijs dan werkelijk lager zou uitvallen.

Mogelijkheden

Toch moeten de plannen niet meteen van de tafel worden geveegd, zegt Europarlementariër Jan Huitema (VVD) in een reactie op de presentatie van de plannen: “De VVD in het Europees Parlement vindt het goed dat de Europese Commissie in kaart heeft gebracht welke maatregelen lidstaten kunnen nemen om de stijgende prijzen voor nu betaalbaar te houden. Maar we moeten ook naar de lange termijn kijken”. 

Een lange termijn waarin Nederland en Europa volgens de VVD moeten afstappen van de import van Russisch gas. “Dat kan, zoals de Commissie ook zegt, deels met hernieuwbare energie”. Ook wijst Huitema op het belang van kernenergie: “Behapbaar, betaalbaar én duurzaam”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie