Christine Lagarde, de baas van de Europese Centrale Bank (ECB) zegt verrast te zijn door de recente stijging van de inflatie. Ze verwacht, zo vertelde ze in het Europees Parlement, ook in de toekomst wel hogere inflatie, maar denkt dat de prijsstijgingen dit jaar zullen afnemen en dat uiteindelijk de inflatie op of rond de twee procent uitkomt.
Daarmee staat ze min of meer tegenover de baas van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot. Die verklaarde dit weekend dat de inflatie tot in 2023 hoog zal blijven.
Zowel in de Tweede Kamer als in het Europees Parlement ging het gesprek maandag over inflatie. In Brussel wilden de politici vooral weten wanneer de Centrale Bank gaat ingrijpen, terwijl in Den Haag het vooral over de zorgen voor de begroting en de pensioenen ging. Want inflatie betekent vooral geldontwaarding.
Lagarde in het Europees Parlement
Lagarde, die regelmatig in het Europees Parlement langs komt om verantwoording af te leggen, kreeg veel kritische vragen. Terwijl andere centrale banken (in het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten) de afgelopen tijd hun rente verhoogden in een poging de inflatie af te remmen, heeft de ECB dat juist niet gedaan.
Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21) ziet het ECB-beleid als oorzaak van de inflatie, en vindt dat de bank de inflatie afschuift op hoge energieprijzen. Markus Ferber de aanvoerder van de Beierse christendemocraten (CSU) stelt dat Lagarde inspiratie zou moeten halen uit de woorden van de bekende econoom Keynes, die ooit zei ‘als de feiten veranderen, verander ik mijn mening’.
Maar de ECB-president laat zich niet van haar stuk brengen door te zeggen dat de inflatie wordt veroorzaakt door ‘tijdelijke oorzaken’, zoals dus de stijging van de energieprijzen. Volgens haar tonen berekeningen aan dat de inflatie zal stabiliseren.
Maar hoe zitten die berekeningen dan in elkaar, vraagt Bas Eickhout (GroenLinks). “Hoe ziet de verdeling over Europa eruit, hoe worden de berekeningen gemaakt?” Lagarde gaat er niet concreet op in. “Jullie zijn bijzonder geïnteresseerd in verdelingen, maar we houden de economische ontwikkeling constant in de gaten.”
Ondertussen in Den Haag
In de Tweede Kamer domineert een andere berekening het economische debat, namelijk die van Klaas Knot en zijn voorspelling dat de inflatie niet zomaar weg is. Met die voorspelling in gedachten voeren de Kamerleden het gesprek met een aantal economen die ze hebben uitgenodigd.
Die mogelijkheid van jarenlange inflatie, daar moet de Tweede Kamer op inspelen, waarschuwt Wimar Bolhuis (Universiteit Leiden) tijdens de commissievergadering. Ook ING-econoom Marieke Blom roept op tot een toekomstvisie: “Wat als alles tegen blijkt te vallen?”
De meeste economen en Kamerleden zijn het eens over de noodzaak van de relatief grote uitgaven die Kabinet Rutte-IV begroot heeft. Toch sluipt er een beetje angst in het gesprek. Wat als het tegenvalt en de inflatie echt blijft. Dus indien Klaas Knot meer gelijk heeft dan Christine Lagarde. Econoom Marieke Blom poogt de Kamerleden gerust te stellen: “het is nu eenmaal zo dat je als econoom slecht kan plannen.”