ChristenUnie en SGP niet meer samen op Europese verkiezingslijst

ChristenUnie en SGP doen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2024 mee met eigen kandidatenlijsten. Voor 38 jaar stonden de partijen en hun voorgangers samen op één lijst. De SGP spreekt van een pijnlijke breuk.

2 min. leestijd
Bert Jan Ruissen (SGP) en Peter van Dalen (ChristenUnie) bespreken godsdienst vrijheid in Turkije in het Europees Parlement

De verschillen in stemgedrag van ChristenUnie en SGP zijn in de afgelopen jaren toegenomen, melden de partijen in een gezamenlijk persbericht. De ChristenUnie besloot, na diverse gesprekken met de SGP, deze vorm van samenwerking te beëindigen. De partijen zullen de komende tijd afzonderlijk gaan werken aan het werven van kandidaten voor een zelfstandige lijst.

Migratie en klimaat

“Als het over grote thema’s als migratie en klimaat gaat, en de Europese samenwerking bij deze uitdagingen, zijn de verschillen tussen onze partijen steeds duidelijker zichtbaar”, aldus ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove. “Het optreden in verschillende fracties heeft dat versterkt. De kiezer heeft het recht om te weten waar die voor kiest. De conclusie is dat dat voor een gezamenlijke ChristenUnie-SGP-lijst steeds diffuser is geworden.”

Zetel verloren?

De SGP kijkt hier anders naar. De partij vreest dat door deze beslissing een christelijke zetel verloren gaat of zelfs dat geen van beide partijen een zetel in het Europees Parlement behaalt. “Door samen te werken wisten we het geluid te versterken op thema’s als christenvervolging, bescherming van het (ongeboren) leven en de positie van Israël”, zegt SGP-voorzitter Dick van Meeuwen.

Beide partijen voelen op veel thema’s verbondenheid. Wat de ChristenUnie en de SGP betreft, blijven ze ook de komende jaren op alle politieke niveaus zoeken naar goede vormen van samenwerking.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie