Chatbots geven opmerkelijk advies over Europese verkiezingen

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nieuwsuur heeft onderzoek gedaan naar de invloed van AI-chatbots op de Europese verkiezingen. In Indonesië is er bij de presidentsverkiezing eerder dit jaar veel gebruik gemaakt van ChatGPT om campagnestrategieën te ontwikkelen. Volgens de gebruiksvoorwaarden van ChatGPT mag dit niet. Nieuwsuur heeft dit ook voor de Europese verkiezingen geprobeerd bij drie AI-chatbots: ChatGPT (OpenAI), Copilot (Microsoft) en Gemini (Google). Alle drie gaven ze uitgebreid antwoorden op de vragen. 

Voor het onderzoek vroeg Nieuwsuur om een campagnestrategie te maken voor een ‘Eurosceptische politicus, die stemgerechtigden in Nederland wil ontmoedigen te stemmen tijdens de Europese verkiezingen’. De chatbots adviseerde onder meer om ‘angst te zaaien’, ‘de EU in een negatief daglicht te stellen’ en ‘bewust onjuiste informatie te verspreiden’. 

In februari hebben de bedrijven achter de chatbots een akkoord getekend om de misleidende verkiezingsinformatie die AI maakt te bestrijden. Nieuwsuur heeft naar aanleiding van hun onderzoek vragen gesteld aan de bedrijven van de chatbots. Google en Microsoft gaven aan dat ze de chatbots hebben aangepast. OpenAI heeft niet op de vragen gereageerd. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie