Brusselse pers woest over coronaregels Europese Top

2 min. leestijd

Onder de parlementaire pers in Brussel is grote opwinding ontstaan over de coronaregels die de Europese Raad heeft ingesteld voor de top van regeringsleiders van deze week. Alle journalisten die naar binnen willen moeten op eigen kosten een PCR-test ondergaan, en een negatief resultaat tonen van de test die maximaal twee dagen voor de top is afgenomen. Of de journalisten moeten een bewijs tonen dat ze recent, korter dan 6 maanden geleden, zijn hersteld van corona. Ook mensen die volledig gevaccineerd zijn.

QR-code is niet geldig. 

Juist vorige maand deed de Europese Unie een beroep op alle lidstaten om geen extra coronaregels op te stellen bovenop het systeem van de QR-code (officieel het digitale COVID-reiscertificaat). Dat maakt het op zijn minst ironisch dat diezelfde Europese Unie voor zijn eigen bijeenkomsten de QR-code niet goed genoeg vindt.

In de vele journalistieke whatsapp-groepen die de Europese hoofdstad rijk is, is de kritiek dan ook niet van de lucht. ‘Bezopen’, zegt de ene verslaggever. ‘Heroverweeg dit’, is de oproep van de ander. Ook onder de Nederlandse correspondenten valt het besluit slecht. 

Boycot

NOS-correspondent Sander van Hoorn laat weten een boze mail gestuurd te hebben aan het secretariaat van de Raad. Hij vindt het niet kunnen dat de Europese Unie honderden mensen dwingt zich zonder klachten te laten testen. Midden in een hoge coronapiek noemt hij het een onnodige belasting van de testlocaties van de miljoenenstad Brussel: ‘terwijl die het normale werk al niet aan kunnen’. 

Bizar is het volgens Van Hoorn dat de Europese Raad de eigen regels negeert: “Ik heb de booster al in mijn arm”. Dus welk signaal geeft de Europese Unie als ze aan de ene kant zeggen dat mensen die geboosterd zijn, normaal hun leven moeten kunnen leiden, maar dat kennelijk voor de eigen bijeenkomsten niet zo is, vraagt hij zich af.

Maximaal 260 journalisten welkom

De persvereniging van Brusselse correspondenten API heeft het besluit vorige week te horen gekregen, maar er was volgens voorzitter Hans de Bruin geen ruimte voor discussie. Volgens hem stond de Europese Raad voor de keuze: ofwel werken met de QR-code, maar dan minder mensen toelaten. Ofwel meer journalisten toegang geven met een verplichte PCR-test. 

Zelfs met de PCR-test zijn slechts een klein aantal journalisten welkom. Deze week kunnen maximaal 260 verslaggevers in het gebouw van de Raad verslag doen van de bijeenkomst. In normale tijden zijn dat er ongeveer 1500. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie