Brusselse koffie op donderdag 1 september, 2022

Op de vroege donderdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

3 min. leestijd

Landbouw- en visserijraad Praag

09:00 uur – Den Haag, Nederland. Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kijkt alvast vooruit naar de informele landbouw- en visserijraad die van 14 tot 16 september plaatsvindt in de Tsjechische hoofdstad Praag. De bijeenkomst zal vooral gaan over de wereldwijde voedselzekerheid en de rol van de Europese landbouw- en voedselindustrie in de duurzame productie, nodig om die zekerheid te garanderen. “De inzet is gericht op verspreiding van innovatieve technieken, klimaatadaptatie en terugdringing van voedselverliezen en -verspilling,” laat de Staghouwer weten. Lees hier de volledige kamerbrief, waarmee de minister de Tweede Kamer informeert over de bijeenkomst.

Europees Parlement kondigt bezuinigingen aan

08:40 uur – Straatsburg, Frankrijk & Brussel, België. Het Europees Parlement gaat bezuinigen. Ook de Europese instellingen willen energie gaan besparen om de torenhoge kosten in te perken. Dat meldt POLITICO. Het gaat daarbij om bouw- en renovatieprojecten ter waarde van € 6,7 miljoen euro.

In Brussel worden bijvoorbeeld een aantal renovaties in het Huis van de Europese Geschiedenis opgeschort, waaronder een nieuw systeem voor airconditioning en het vervangen van tapijten en lampen. En het licht gaat uit in één van de persruimtes. Samen zou dat meer dan € 1,5 miljoen besparen.

Jetten en Timmermans bij G20-bijeenkomst

08:20 uur – Bali, Indonesië. Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie (D66) bedankt het lokale team dat hem tijdens de G20-bijeenkomst op het Indonesische eiland Bali ondersteunt tijdens zijn werkzaamheden. De G-20 is een bijeenkomst van 19 landen met de grootste nationale economieën en de Europese Unie samen. Jetten is daar samen met Eurocommissaris Frans Timmermans bij om de ministeriële vergaderingen voor klimaat, milieu en energie bij te wonen. Ook Timmermans laat weten dat hij al een aantal vergaderingen met klimaat- en milieuministers uit onder meer the VS en Japan erop heeft zitten.

Gezinshereniging asielzoekers

08:00 uur – Brussel, België. Europarlementariërs Tineke Strik (GroenLinks), Sophie in ‘t Veld (D66) en Thijs Reuten (PvdA) zijn kritisch over de aanpassing van de wachttermijn voor de gezinshereniging van asielzoekers in Nederland, die het kabinet onlangs verlengde. De beslistermijnen voor zowel asielverzoeken en verzoeken voor gezinshereniging  werden verlengd naar 15 maanden. In totaal komt dat neer op 30 maanden.

De drie Europarlementariërs hebben de Europese Commissie gevraagd om na te gaan of dit volgens de Europese regels voor gezinshereniging wel mag. Dat meldt het AD. Volgens de drie schendt het de Europese regels namelijk. 

Nieuwe coronavaccins op komst

07:40 uur – Amsterdam, Nederland. Werken de vaccins tegen het coronavirus nog wel goed genoeg? Dat bespreekt het in onze hoofdstad gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vandaag, meldt De Telegraaf. Door het opduiken van verschillende varianten van het coronavirus, waaronder de omikronvariant, zouden de huidige vaccins minder goed werken en dus gaat het Europees Geneesmiddelenbureau werken aan verbeteringen. 

Nieuwe gasleverancier vinden blijft lastig

07:15 uur – Baarn, Nederland. Steeds meer Nederlandse gemeenten die momenteel gas van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom kopen, laten van zich horen omdat zij nog geen alternatieve gasleverancier hebben gevonden. Van de Rijksoverheid moeten de gemeenten uiterlijk 10 oktober een nieuw contract hebben afgesloten. Gemeenten die het wel gelukt is een nieuwe leverancier te vinden, krijgen de komende jaren te maken met torenhoge extra kosten.

Eerder berichtte Brusselse Nieuwe al dat de gemeente Den Haag de Rijksoverheid voor een ontheffing op de sancties tegen Rusland wilde vragen. Daarmee zou de stad toch een tijdje langer gas van het Russische Gazprom mogen blijven kopen. Ook de gemeente Baarn in de provincie Utrecht ziet het overgaan tot zo’n aanvraag steeds dichterbij komen: “Elke afwijzing voor een nieuw contract brengt ons dichterbij een ontheffingsaanvraag,” zei wethouder Steven de Vries (GroenLinks). Bekijk het hele verhaal bij Nieuwsuur.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie