Gemeente Den Haag wil ontheffing sancties Russisch gas

De gemeente Den Haag heeft nog geen nieuwe gasleverancier gevonden en wil de Rijksoverheid nu vragen om een uitzondering op Europese sancties tegen Rusland: de stad wil gas van het Russische Gazprom blijven kopen.

2 min. leestijd
Belgrade, Serbia – May 08, 2022: Russian Petroleum Company Sign Gazprom at Petrol Station Over Blue Sky.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne staat de Europese gasmarkt op zijn kop. Europese overheden besloten om geen gas meer uit Rusland te kopen. Europa voedt op die manier namelijk de oorlogsmachine van de Russische president Vladimir Poetin. 

Ten tijde van de inval werd bekend dat ook flink wat Nederlandse gemeenten een contract voor gaslevering hadden met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Eén van die gemeenten is Den Haag.

Geen alternatief

Sinds het ingaan van de Europese sancties, die de lidstaten verbiedt om Russisch gas te kopen, zocht het stadsbestuur naar alternatieve gasleveranciers. Dat is tot nu toe niet gelukt, terwijl het contract met Gazprom uiterlijk 10 oktober dit jaar moet worden opgezegd. 

Eerder dit jaar werd er begonnen met een aanbesteding om een nieuwe gasleverancier te vinden, maar er diende zich nog geen alternatief aan. De gemeente Den Haag gaat de Rijksoverheid nu vragen of het toch tot 1 januari 2023 gas van Gazprom mag blijven kopen. Den Haag verwacht een positief antwoord. 

De gemeente wil de uitstelperiode gebruiken om opnieuw te onderhandelen met mogelijke nieuwe gasleveranciers. Het verwacht dat er begin volgend jaar een nieuw contract zal zijn afgesloten. De gemeente heeft wel al gewaarschuwd dat de kosten voor gas in de stad daardoor omhoog zullen gaan. 

Jetten houdt stand

Minister Rob Jetten (D66) voor Klimaat en Energie is er duidelijk over: hij wil nog steeds dat gemeenten die nu gas bij Gazprom kopen, per 1 oktober een nieuwe leverancier hebben. Dat de kosten voor die gemeenten daardoor oplopen ontkent hij niet, “maar dat is de prijs die je moet betalen voor het niet langer vullen van de schatkist van een oorlogszuchtige dictator,” zei Jette.

Jetten sluit ontheffing echter niet volledig uit. Gemeenten die het uitermate lastig hebben om een nieuwe leverancier te vinden, kunnen van Jetten voor maximaal een aantal maanden een ontheffing krijgen. Welke voorwaarden daaraan verbonden zijn is nog niet duidelijk.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie