Brusselse koffie van 28 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege maandagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

Wat betekent het voor de EU als Duitsland wiet legaliseert?

08:50 uur – Berlijn, Duitsland. Vorige maand maakte de Duitse regering bekend wiet te willen legaliseren. Daarvoor zouden er legale coffeeshops worden opgericht, mogen consumenten 20 tot 30 gram bezitten en zou iedereen ook thuis maximaal drie eigen planten mogen kweken. 

Voor de legalisering er officieel komt, mag eerst de Europese Commissie zich op het voorstel werpen. Zij moet kijken of het wel in lijn is met het Europese recht. Dat brengt Brussel echter in een benauwde positie. De mate waarin cannabis gedoogd is, dan wel gelegaliseerd is voor medisch gebruik, verschilt namelijk enorm per lidstaat. Sommige lidstaten zoals Polen en Zweden zijn zelfs fel gekant tegen legalisering. Omdat het natuurlijk heel wat teweeg gaat brengen, wanneer de EU haar grootste economie dit doorvoert, stelde Politico alvast een overzicht van de cannabisregelgeving per land op. 

Frans-Duitse verzoening

08:20 uur – Berlijn, Duitsland. De Franse en de Duitse visie op hoe we de energiecrisis moeten bestrijden, botsten hard. De sfeer tussen de twee landen verkilde en uiteindelijk werd een onderling beraad voor de Europese top van vorige maand zelfs afgezegd. Maar zoals elke EU-kenner weet: als de Frans-Duitse as op zijn gat ligt, ligt de Europese Unie op haar gat. De Franse president Emmanuel Macron stuurde daarom zijn premier Elisabeth Borne op vredesmissie naar Berlijn. “Hoe moeilijker de tijden, hoe belangrijker de Duits-Franse samenwerking”, zei bondskanselier Olaf Scholz daarover. Dat schrijft Euractiv.

Heb bezoek van Borne aan Scholz heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen: Frankrijk en Duitsland ondertekenden een solidariteitsovereenkomst voor energie. Die stelt dat de landen zullen helpen om elkaars gastekorten op te vangen. Daarnaast neemt Duitsland zich voor om de sluiting van haar kerncentrales nog zoveel mogelijk uit te stellen. Tot slot gaan de twee landen ook hun uiterste best doen om samen op het Europese niveau maatregelen te nemen die de energieprijs moeten drukken.

Haven Rotterdam slaat handen in elkaar met waterstofstart-up

07:50 uur – Rotterdam, Nederland. Waterstof: volgens de Europese Commissie gaat het een cruciale rol spelen in de groene transitie van onze energievoorziening. Daarvoor gaat er nog wel fors geïnvesteerd moeten worden: op dit moment is de nodige infrastructuur nauwelijks te vinden in Europa. De haven van Rotterdam heeft zich daarom voorgenomen om een belangrijk ankerpunt te worden binnen de waterstofeconomie. Daarvoor slaat het nu de handen in elkaar met de Schiedamse waterstofstart-up Battolyser. Dat schrijft het Financieel Dagblad.

Battolyser maakt nikkel-ijzerbatterijen. Op momenten dat er groene stroom in overvloed is, door veel wind en zon, kan er waterstof met die batterijen opgewekt worden. Die kan daar weer later voor bijvoorbeeld industriële toepassingen in de haven worden gebruikt. Wanneer er minder groene stroom is, bijvoorbeeld ‘s nachts, kunnen de batterijen rechtstreeks stroom aan het net leveren. Met deze technologie zouden daarom de prijsschommelingen kunnen worden opgevangen worden, die groene energie met een wisselvallig aanbod veroorzaakt. De haven van Rotterdam kondigt vandaag aan dat ze zal helpen bij de uitbouw van een fabriek van 1,4 hectare, die deze batterijen gaat ontwikkelen.

Macron onder vuur

07:30 uur – Parijs, Frankrijk. De Franse president Emmanuel Macron zal niet echt lekker aan zijn weekend zijn begonnen. Vorige week kondigde het Franse Openbaar Ministerie aan een onderzoek te starten naar zijn gebruik van consultants tijdens de verkiezingen. Daarbij ligt vooral zijn nauwe band met de Amerikaanse consultant McKinsey onder vuur. 

Concreet zijn er verdenkingen dat de financiering van Macrons verkiezingscampagne niet volgens de regels verliep. Zo zouden consultants een te lage prijs voor hun diensten hebben aangerekend opdat Macron aan de strikte Franse financieringsregels kon voldoen. Het vermoeden is dat dat in de achterkamertjes werd gecompenseerd door deze consultants later meer openbare aanbestedingen te laten winnen.

In de loop van het weekend zullen Macrons kopzorgen er in elk geval niet minder op zijn geworden. Zijn eigen minister van Financiën gaf gisteren op nationale televisie toe dat ze “inderdaad te ver zijn gegaan” en er “een uitschuiver is gemaakt”. Dat schrijft Politico.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie