Brusselse koffie van 14 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege maandagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

Eerste Mozambikaanse LNG-schip vertrekt naar Europa

08:40 uur – Maputo, Mozambique. Toen Poetin de gaskraan dichtdraaide, moest Brussel ineens in paniek op zoek naar nieuwe energieleveranciers. Mozambique zag haar kans om grof geld te verdienen en sloot een deal met Brussel. Dat dit weekend voor het eerst een Mozambikaans schip met vloeibaar aardgas (LNG) richting de EU vertrok, noemt president Filipe Nyusi dan ook een historisch moment volgens VRT NWS.

Het project is echter niet vrij van controverse. De kustprovincie Cabo Delgado, waar het aardgas vandaan komt, wordt echter al jaren geteisterd door jihadistisch terrorisme. De reden waarom dat zo aanslaat in die regio is omdat de bevolking het gevoel heeft dat zij niets zien van de opbrengsten die juist uit dit soort projecten voortvloeien.

Waarom Italiës schending van internationale regels geen gevolgen zal hebben

08:20 uur – Rome, Italië. Ze zit nog geen maand op haar nieuwe functie, maar toch ligt ze na al op ramkoers met andere lidstaten. Kersverse Italiaanse premier Giorgia Meloni liet er geen gras overgroeien en installeerde meteen een keihard migratiebeleid. Schepen van ngo’s die migranten op zee redden, mochten niet langer aanmeren in Italiaanse havens. Maar daar schendt Italië de internationale rechtsregels mee. Dat schrijft De Standaard

Toch zullen Italiës illegale praktijken hoogstwaarschijnlijk geen juridische gevolgen hebben voor Meloni’s regering. Het Europees Hof in Luxemburg en het tribunaal voor het zeerecht kunnen namelijk enkel optreden wanneer een ander land Italië daar aanklaagt. Op een diplomatieke oorlog van die aard zijn de andere lidstaten echter niet uit, ook al is Frankrijk wel geagiteerd nu Italië migranten doorstuurt naar dat land. Een migrant zou ook zelf naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mensen kunnen stappen, maar die procedures duren erg lang en zijn onzeker.

De EU is misschien wel de enige instantie die Italië ter verantwoording zou kunnen roepen. Aangezien Italië een politiek en economisch zwaargewicht is binnen de Unie zal het land het echter heel wat bonter moeten maken voor Brussel zich aan die kwestie wil branden.

Loonstijging EU-ambtenaren

08:05 uur – Brussel, België. En toen was Frans Timmermans dit weekend heel even trending op Twitter. De aanleiding daarvoor zal hij echter niet als bijzonder prettig hebben ervaren. De Telegraaf berekende dat Timmermans maandelijks 1800 euro extra gaat verdienen. Die krijgt hij omdat alle EU-ambtenaren een inflatiecompensatie van zeven procent van hun loon krijgen. Dat ook Eurocommissarissen die pleiten voor solidariteit in deze crisistijden een verhoging op hun al riante salaris krijgen, schoot op Twitter in het verkeerde keelgat.

Slovenië krijgt voor het eerst vrouwelijk president

07:50 uur – Ljubljana, Slovenië. De Slovenen mochten gisteren naar de stembus trekken om een nieuwe president te kiezen. Met 54 procent van de stemmen mag de 54-jarige Natasa Pirc Musar als eerste Sloveense vrouw de overwinning op haar naam schrijven. Musar vertelde dat ze vooral een president wil zijn voor alle Slovenen, over de politieke breuklijnen heen. Aangezien ze opkwam als onafhankelijk kandidaat en politieke nieuwkomer lijkt ze daar de juiste persoon voor te zijn.

Dat betekent echter niet dat Musar een onbekend is op het internationale toneel. Zo zullen ze haar in Den Haag wellicht nog kennen van haar tijd als vicepresident van Europol. In de Verenigde Staten zal haar naam dan weer een belletje doen rinkelen omdat ze als advocaat de vrouw van Donald Trump nog heeft verdedigd.

De functie van president is voornamelijk ceremonieel in Slovenië. Toch staat de president wel aan de top van het leger en is hij verantwoordelijk voor de benoeming van topfuncties zoals de voorzitter van de centrale bank.

Timmermans naar Egypte

07:30 uur – Sharm-el-Sheikh, Egypte. Met nog vijf dagen te gaan op de VN-klimaattop (COP27) is het tijd om het zware geschut boven te halen: Green Deal-baas Frans Timmermans komt vandaag aan. Dat het de laatste dagen zijn, betekent echter niet dat Timmermans het rustig aan kan doen. De Eurocommissaris voor de Green Deal gaat moeten onderhandelen over de financiële steun die ontwikkelingslanden vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. Ook gaat hij moeten verdedigen dat de EU nog steeds toegewijd is om haar klimaatdoelstellingen te halen. Nu Brussel volop zoekt naar fossiele energiealternatieven door de energiecrisis, kan het op dat vlak op kritiek van de internationale gemeenschap rekenen.

Volgens Politico willen de meeste ontwikkelingslanden dat er tegen het einde van de week een akkoord is over die financiële compensatie. Timmermans heeft echter geen haast: hij gaf al aan dat het even goed tot één van de volgende klimaattoppen kan duren voordat daar een besluit over wordt genomen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie