Brusselse koffie van 12 december 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege maandagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

EU houdt groene subsidiegolf VS niet bij

08:45 uur – Brussel, België / Washington, Verenigde Staten. Brussel probeert de Amerikaanse poging de inflatie te beperken te evenaren, maar volgens de Financial Times lijkt dat te mislukken. Onlangs kondigde de Amerikaanse president Joe Biden een nieuwe wet aan waarmee hij onder meer bedrijven die hernieuwbare energie produceren, subsidies kan gaan geven. In Brussel zorgde dat voor enorme ophef, want de wet kan ertoe leiden dat Europese bedrijven naar de VS vertrekken om hun gebruik te maken van Bidens wet. En dat zou rampzalige gevolgen hebben voor de Europese economie. 

Om de schade te beperken, kondigde de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gelijksoortige EU-maatregelen aan. Maar voor de EU zal het erg lastig worden om op dezelfde schaal subsidies aan groene bedrijven te geven zoals de VS dat momenteel doet. De EU is namelijk gebonden aan staatssteunregels, die bepalen dat EU-lidstaten bedrijven geen steun mogen verlenen die hun concurrenten elders in het blok benadeelt.

Corruptieschandaal Europees Parlement moedigt veranderingen aan

08:15 uur – Brussel, België. Het was een rumoerig weekend in Brussel. Sinds afgelopen vrijdag zijn verschillende ambtenaren van het Europees Parlement opgepakt door de Belgische politie, onder wie de vice-president van het Parlement Eva Kaili (S&D). Elk worden ze verdacht van omkoping door ‘een golfstaat.’ Welke golfstaat het betreft is nog niet officieel bekend gemaakt, maar uit Brusselse bronnen bleek dat het om Qatar gaat. Er zou 600,000 euro bij de omkoping in het spel zijn geweest. 

De voorzitter van het Europees Parlement heeft inmiddels alle bevoegdheden, taken en werkzaamheden van Kaili ingetrokken. EURACTIV schrijft dat nu ook steeds meer andere partijen en belanghebbenden in en rondom de Europese beleidsmachine oproepen om de morele regels voor EU-ambtenaren aan te passen. Eén van de voorstellen is bijvoorbeeld om een onafhankelijk EU-orgaan voor morele kwesties op te richten. Een ander voorstel is om lobbying met landen buiten de EU in het lobbyregister te publiceren en vergaderingen met vertegenwoordigers van die landen openbaar te maken.

Turkije laat dreigementen tegen Griekenland niet achterwege 

07:50 uur – Ankara, Turkije / Athene, Griekenland. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft zich stevig uitgelaten tegen Griekenland. De Turkse president dreigde met een raketaanval op de Griekse hoofdstad Athene. Dat meldt POLITICO. Waar de ruzie over gaat? Over het bezit van de oostelijke Middellandse Zee en Egeïsche Zee, een stuk water dat tussen Griekenland en Turkije in ligt, en een aantal eilanden dat daar ligt. De twee landen worden het maar niet eens over welk gedeelte van dat stuk water in Turkse handen is en welk gedeelte in Griekse handen. 

Beide landen verdedigen zichzelf vanuit het oogpunt van nationalisme. De internationale gemeenschap erkent de eilanden als Grieks grondgebied, maar de Turkse president Erdoğan roept al jaren dat die vanwege historische redenen bij Turkije behoren. Nu Erdoğan het gevoel krijgt dat Griekenland zijn militaire aanwezigheid op de eilanden vergroot, wordt zijn taalgebruik aan het adres van Griekenland steeds dreigender.

De teller loopt af voor premier Orbán van Hongarije

07:30 uur – Boedapest, Hongarije / Brussel, België. De Hongaarse premier Viktor Orbán lijkt maar niet toe te willen geven. De Europese Commissie wil 13,3 miljard euro subsidie aan het land inhouden, zolang Orbán de rechtsstaat van Hongarije niet op orde brengt. De Hongaar speelt zijn eigen spelletje met de Commissie en de rest van de EU in een poging om zijn geld toch binnen te krijgen. Zo blokkeert hij een steunpakket van 18 miljard euro voor Oekraïne, blijft hij zaken doen met de Russische president Poetin en houdt hij EU-plannen voor een minimumbelastingtarief voor multinationals tegen.  

Deze week is het moment van de waarheid voor Orbán, schrijft NRC. Op donderdag komen de EU-leiders in Brussel bijeen en zullen zij de laatste stem uitbrengen: krijgt Orbán zijn geld of kan hij de miljarden vergeten? Als de Europese Commissie het geld mag inhouden, geeft dat een stevig signaal af voor de bescherming van de rechtsstaat in de EU. Voor Orbán zorgt het voor een enorme financiële klap aan het thuisfront, want het gaat in zijn begroting wordt alsmaar groter.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie