(Foto: Pé Verhoeven)
Hongarije dreigt sancties tegen Rusland te blokkeren
8:45 uur – Brussel, België. De Europese Unie moet sancties tegen Russische individuen – in de meeste gevallen oligarchen – eens in de zes maanden vernieuwen, anders komen ze te vervallen. Die zes maanden zijn op 15 september voorbij, dus staat verlenging van de maatregelen op de agenda. Maar er is een probleem, schrijft Politico: Hongarije vraagt drie Russische staatsburgers van de sanctielijst af te halen.
Politico schrijft dat Orbán bewijst opnieuw een ‘nuttige handlanger’ van Poetin te zijn. Hongarije wil naast het opheffen van sancties tegen de drie Russen ook de uitzondering op sancties voor humanitaire hulp verbreden. Binnen de Europese Unie wordt gevreesd dat Orbán op zoek is naar mogelijkheden om regels tegen Russen af te zwakken, in plaats van aan te scherpen zoals de Europese Commissie wil.
Europa door de bril van kenner Mathieu Segers
8:20 uur – Maastricht, Nederland. Hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis aan de Universiteit van Maastricht Mathieu Segers ziet in de Volkskrant dat Europa constant met zichzelf worstelt, maar er ook ‘niet zwak voor staat’. In een interview dat over veel gaat – naast zijn kijk op het huidige Europa over onder meer de omhelzing van Merkel en Macron en zijn ziekte – ziet Segers dat Nederland ‘zelfgenoegzaam’ is, zich te veel op het heden focust en het verleden daarbij vergeet.
In Europa speelt volgens Seger intussen het probleem dat mensen zich geen onderdeel meer voelen van een gemeenschap. Ze voelen zich inwisselbaar en dat heeft als gevolg dat Europese burgers zich niet met de Europese Unie identificeren, maar met hun eigen dorp, stad of beroep. Toch betekent dat volgens hem niet dat de Europese samenwerking op een haar na dood is: “De overgrote meerderheid van de Europeanen beseft dat Europese samenwerking de beste verdediging is tegen de horror die door het Rusland van Poetin ontketend is en de bedreigingen die daarmee gepaard gaan.”
Risico’s instortende energiemarkt
7:55 uur – Brussel, België. Komende vrijdag bespreken de EU-ministers voor Energie de risico’s van een instortende energiemarkt. Energiebedrijven hebben te maken met plotselinge geldtekorten als gevolg van de hoge inflatie en sterke prijsschommelingen. Het Noorse oliebedrijf Equinor heeft het over prijsschommelingen van 1.5 miljard dollar. Om een ineenstorting – en daarmee plotselinge tekorten – te voorkomen zijn er financiële buffers nodig, schrijft Bloomberg.
Want het probleem speelt niet alleen in Noorwegen; honderden Duitse, lokale energieleveranciers trekken aan de bel, net als de vicepremier van Spanje, Teresa Ribera.
Duurzaam Alkmaar
7:35 uur – Alkmaar, Nederland. Alkmaar heeft de eer om aan de rest van de Europese Unie te laten zien hoe oude stadjes en kleine steden energieneutraal of energiepositief kunnen worden. Samen met het Portugese Evora krijgt de Noord-Hollandse stad een voortrekkersrol in dit verduurzamingsproces, schrijft Trouw.
Het Europees project waar Alkmaar aan deelneemt, het Pocityf, is een Brussels programma om steden energiepositief te maken. In het Noord-Hollandse geval maakt een serie van kleinere en grotere projecten dat de stad duurzamer wordt. Dat alles vertaalt zich in een duurzamer Alkmaar en een symposium op 20 september bij hogeschool InHolland, waar de stad de vergaarde kennis deelt.
Nederlandse spaarder komt er slecht vanaf
7:20 uur – Den Haag, Nederland. De combinatie van de extreem hoge inflatie en lage rente treft op het Europees continent niemand harder dan de Nederlandse spaarder. In vergelijking met de vijf grootste Europese economieën zijn de spaartegoeden van Nederlanders er het hardst op achteruit gegaan, schrijft De Telegraaf. De gemiddelde Nederlander is er volgens de krant aan koopkracht zo’n 1350 euro op achteruit gegaan. Een bedrag dat elders in Europa lager ligt, waar de inflatie meestal lager is en de spaarrente hoger.
Het ligt in de lijn der verwachting dat de Europese Centrale Bank binnenkort de rente verder verhoogt. Dat is hard nodig, laat directeur van het internationale spaarplatform Raisin aan de ochtendkrant weten: “Tegen deze inflatie valt niet op te sparen.”