Brusselse koffie op woensdag 28 september 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege woensdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd
Brusselse koffie

(Foto: Pé Verhoeven)

Nederlandse EU-ambassadeur Robert de Groot overlegt vandaag met collega’s over Russische sancties

08:30 uur – Brussel, België. Volgens Politco kan de Europese Commissie elk moment met een voorstel komen voor een prijsplafond op Russische olie. Vandaag zouden Commissie-ambtenaren al samen zitten met de verschillende EU-ambassadeurs om de violen af te stemmen. Als het voorstel er officieel ligt, kunnen de lidstaten hier binnenkort hun goedkeuring voor uitspreken. Nu gefluisterd wordt dat de laatste tegenstanders van het plan, Griekenland, Cyprus en Malta, ook overtuigd zijn, lijken de slaagkansen reëel.

VS wil dat Europese Unie vaart maakt met hulp aan Oekraïne

08:10 uur – Washington, Verenigde Staten. Volgens de Financial Times zouden steeds meer leden van Bidens regering gefrustreerd zijn door de trage uitkering van Europese financiële hulp aan Oekraïne. Waar de VS al 8,5 miljard euro uitkeerde en nu 4,5 miljard extra vraagt in het Congres, heeft de Europese Unie nog maar 1 miljard euro opgestuurd. Desondanks nam Brussel zich in mei nog voor om 9 miljard vrij te maken voor economische hulp aan Oekraïne. Washington zou vorige week gebruik hebben gemaakt van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om in de coulissen haar Europese partners aan te sporen een tandje bij te zetten.

Polen wil Commissie voor de rechter dagen

08:00 uur – Warschau, Polen. Lang keek de Europesse Commissie hulpeloos langs de zijlijn toe hoe de Poolse PiS-regering vakkundig de rechterlijke macht van het land indamde. Maar uiteindelijk vond de Commissie dan toch een manier om haar tanden te laten zien: als Polen geen verbeteringen in haar rechtsstaat doorvoerde, dan kon het fluiten naar zijn deel uit het coronaherstelfond. De Polen reageerden ziedend.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Marcin Przydacz kondigde gisteren aan dat Polen alvast gaat beginnen aan de infrastructuurwerken die het wou financieren via het coronaherstelfonds, met of zonder goedkeuring van de Commissie. De bonnetjes gaan ze opsturen naar Brussel. Als de Commissie weigert te betalen, wil Polen haar voor het Europese gerecht dagen. Dat bericht Euractiv.

Russen trekken massaal naar de Europese Unie

07:40 uur – Moskou, Rusland. Vorige week stoken 66.000 Russen de Europese grens over. Volgens Frontex, de Europese grenswacht, is dat een stijging van 30 procent ten opzichte van de week daarvoor. De komende dagen verwacht Frontex nog meer Russen. Vooral de grensovergangen bij Finland en Estland zijn erg druk.

De toestroom van Russische migranten komt er in navolging van Vladimir Poetins bekendmaking dat Rusland overgaat op gedeeltelijke mobilisatie. Dat betekent dat ook ‘gewone burgers’ kunnen opgeroepen worden om mee te vechten aan het front in Oekraïne. Zou Rusland de grenzen sluiten, wat Poetin kan overwegen gezien de massale uitstroom van dienstplichtige mannen, dan verwacht Frontex dat steeds meer Russen illegaal de EU proberen binnen te komen. Bij NRC kan je terecht voor meer informatie.

Lekken Nord Stream zijn sabotage

07:20 uur – Bornholm, Denemarken. Europa schrok zich gisteren te pletter bij de vaststelling van grote lekkages in twee Nord Stream-gaspijplijnen. Deze lopen via de Oostzee van Rusland naar Duitsland. Waar er eerst vooral veel onduidelijkheid was, zijn Denemarken en Zweden er nu zeker van: dit is sabotage. Scandinavische seismische stations zouden explosies in de buurt van de lekken hebben waargenomen.

Over de mogelijke dader durven de Deense en de Zweedse premier vooralsnog geen uitspraken te doen. Polen durft al wel een indicatie te geven. “Dit is de volgende fase van escalatie ten gevolge van het Oekraïne-conflict”, aldus de Poolse premier Mateusz Morawiecki. De Polen kijken dus naar Rusland. Maar niemand is echt zeker. Feit is wel dat energieprijzen opnieuw fors in de lucht in knalden, nadat ze afgelopen week geleidelijk aan het dalen waren.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen reageerde gisteravond op Twitter dat “elke opzettelijke verstoring van de Europese energie-infrastructuur onaanvaardbaar is en zal worden beantwoord met de sterkst mogelijke reactie.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie