Brusselse koffie op woensdag 23 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege woensdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Orbán tackelt buurlanden op WK

08:40 uur – Boedapest, Hongarije. Een nieuwe dag, een nieuwe politieke rel over Orbán: we zijn het ondertussen wel gewend, maar gisteren heeft de Hongaarse premier zich nog maar eens van zijn creatiefste kant laten zien. Op een filmpje bij het Hongaarse voetbalelftal loopt Orbán vrolijk rond met een sjaal van Hongarije. Alleen vallen de Hongaarse grenzen op de sjaal nogal riant uit. Buurlanden Oekraïne en Roemenië reageren misnoegd. De Kroatische president kon het maar moeilijk serieus nemen. Dat schrijft De Standaard.

Het Hongarije op zijn sjaal is ‘Groot-Hongarije’, het land dat na verlies van de Eerste Wereldoorlog werd opgesplitst. Volgens Orbán is het een uitnodiging voor de Hongaarse minderheden die nog steeds in die regio’s wonen om ook voor het Hongaarse elftal te supporteren. Maar dat ligt uiterst gevoelig bij zijn buurlanden, zeker in Oekraïne. 

Toen Orbán de communicatiestrategie van de FIFA zag, dacht hij blijkbaar dat die wel prima in elkaar zit: de kritiek schudt hij van zich af met een voetbal-is-geen-politiek-verklaring. Of Orbán desondanks een gele kaart krijgt voor het dragen van dit politieke symbool is nog niet duidelijk.

Europese rechter fluit antiwitwas-lijst terug

08:20 uur- Luxemburg, Luxemburg. Dat schrijft NRC. In het UBO-register (Ultimate Beneficial Owner) moeten alle personen die meer dan een kwart van de aandelen van een Europees bedrijf hebben, zich registreren. Met deze vorm van transparantie over de eigendomsstructuur wilde Brussel witwassen en financiering van terrorisme moeilijker maken. 

Een deel van de gegevens op die lijst, zoals naam, woonland en geboortejaar, zijn openbaar voor het grote publiek. Maar dat is een ernstige schending van “het privéleven en de bescherming van persoonsgegevens” besloot het Hof van de EU gisteren. Vanaf nu mag het register daarom enkel nog worden gebruikt voor het opsporen van frauduleuze praktijken. De Belastingdienst behoudt daarom toegang tot de gegevens. In Nederland was de Kamer van Koophandel verantwoordelijk voor de lijst.

Europees gasprijsplafond is eindelijk (bijna) rond

08:00 uur – Brussel, België. Na maandenlang steggelen en rond de pot draaien, heeft de Europese Commissie toch officieel een Europees gasprijsplafond voorgesteld, dat meldt Euractiv. Tenminste, als je het voorstel nog een prijsplafond kunt noemen. “Het marktcorrectie-mechanisme”, zoals Brussel het in haar eigen hippe jargon noemt, gaat in de praktijk slechts in zeer specifieke scenario’s in werking treden.

Concreet is het plafond enkel van toepassing op de Nederlandse TTF-markt, waar zo’n 80 procent van de Europese gashandel plaatsvindt. Bovendien treedt het plafond enkel in werking op de gasprijzen van een maand op voorhand, wanneer die over 275 euro gaan én het verschil tussen de TTF-prijs en de prijs van vloeibaar aardgas meer dan 58 euro bedraagt.

Nederlandse begroting krijgt de volle lading van de Europese Commissie

07:45 uur – Den Haag, Nederland. Het zal even slikken zijn geweest voor minister van Financiën Sigrid Kaag: na steevast kritiek te uiten op de financiën van andere lidstaten, wordt Nederland ineens zelf op het matje geroepen. De Nederlandse begroting voldoet namelijk niet aan de Europese regels.

De Commissie hamert vooral op het feit dat Nederland miljarden uitgeeft in tijden van hoge inflatie. “Onverstandig”, noemt ze dat. Ook was er kritiek op de Nederlandse hypotheekrente-aftrek, wat ondertussen traditie is geworden wanneer de Europese Commissie de Nederlandse begroting doorneemt. Voor meer informatie kan je terecht bij NOS

Brussel verklaart Washington de oorlog

07:30 uur – Brussel, België. De Amerikaanse president Joe Bidens “Inflatieverminderingswet” bevat een groot pakket groene subsidies. Bedrijven die op Amerikaanse bodem bijvoorbeeld elektrische auto’s, batterijen of zonnepanelen maken, mogen deze aanvragen. Brussel schrok zich een hoedje toen het doorkreeg dat het zomaar zou kunnen dat een heleboel Europese bedrijven naar de VS gaan verhuizen om die subsidie te ontvangen.

Bij de Fransen, die een bloeiende elektrische auto-industrie hebben, klonk er al snel oorlogstaal: de EU moest met een gelijkaardige subsidie-regelgeving komen. Maar Brussel en de meeste van de andere lidstaten wilden eerst kijken of ze een compromis met de VS konden bespreken. Antwoorden met eigen agressieve subsidies kan immers altijd tot een handelsoorlog leiden. Maar volgens Politico is er achter de schermen in Brussel nu toch besloten om terug te slaan met een eigen subsidie-regelgeving.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie