Brusselse koffie op woensdag 21 september 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege dinsdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Details gedeeltelijke mobilisatie

08:45 – Moskou, Rusland. Over de zojuist door Poetin afgekondigde gedeeltelijke mobilisatie komen steeds meer details naar buiten. The Guardian meldt dat de huidige contracten van Russische soldaten automatisch verlengd zijn tot ‘het einde van de gedeeltelijke mobilisatie’. In andere woorden: voor onbepaalde termijn.

In voorbereiding op de gedeeltelijke mobilisatie heeft de Doema (het Russische parlement) dinsdag een aantal wijzigingen in het strafrecht doorgevoerd. Het niet opvolgen van een militair bevel, desertie of het ontwijken van militaire dienstplicht worden zwaarder bestraft: soldaten die weigeren mee te vechten kunnen tot tien jaar strafkamp veroordeeld worden. Vrijwillige overgave levert een celstraf van drie tot tien jaar op.

Speech Poetin afgelopen

08:25 – Moskou, Rusland. De speech van Poetin is inmiddels afgelopen. Behalve de gedeeltelijke mobilisatie en de nodige verwensingen richting Oekraïne en Westerse landen, heeft hij laten weten dat Rusland de aangekondigde referenda in vier bezette regio’s in Oekraïne steunt. Waarom de toespraak gisteravond op het laatste moment is uitgesteld, blijft voorlopig gissen.

“Poetin kondigt gedeeltelijke mobilisatie aan

08:15 – Moskou, Rusland. De gisteravond verwachte toespraak van de Russische president Vladimir Poetin is woensdagmorgen om 08:00 uur begonnen. De NOS meldt op basis van berichtgeving van het Russische staatspersbureau Tass, dat er een gedeeltelijke mobilisatie in werking treedt. Dat betekent effectief dat Russische burgers in bepaalde delen van het landen verplicht kunnen worden om de wapens op te pakken.

De gedeeltelijke mobilisatie gaat om burgers die eerder als militair hebben gediend, of als reservist staan ingeschreven. Startdatum van de gedeeltelijke mobilisatie is 21 september. Vandaag dus.

Europees Stabiliteitsmechanisme naarstig op zoek naar directeur

08:05 – Brussel, België. Het noodfonds ESM is nog steeds op zoek naar een nieuwe directeur, meldt Politico. Luxemburg en Portugal hebben hun beide kandidaten teruggetrokken uit de strijd op het voorzitterschap van het Europese Stabiliteitsmechanisme, omdat ze niet aan het benodigde percentage voorkeursstemmen kwamen. Tachtig procent is vereist, maar dat percentage werd in beide gevallen niet behaald.

Dat betekent dat de strijd om het voorzitterschap van het Europees Stabiliteitsmechanisme weer terug bij af is: alle oorspronkelijke kandidaten zijn inmiddels afgevallen, onder wie oud-staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66), die zich voor de zomer al terugtrok. Ook hij kon niet op voldoende Europese steun rekenen om voor de baan in aanmerking te komen.

Westerse wereld keurt referenda af

07:40 – New York, Verenigde Staten. Leiders van Westerse landen hebben afkeurend gereageerd op het Russische voornemen om in vier bezette gebieden een referendum te houden. Die referenda worden door de betreffende landen niet erkend. De Franse president Macron had het over een ‘provocatie’, de Amerikaanse president Biden stelde de uitslag van het referendum hoe dan ook te verwerpen.

De Duitse bondskanselier Scholz noemt het een ‘schijnreferendum’, de Turkse premier Erdogan verwierp het referendum niet met zoveel woorden, maar benadrukte dat zijn land zich blijft inspannen om de oorlog op een goede manier ten einde te brengen.

Scholz bij de Verenigde Naties

07:30 – New York, Verenigde Staten. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York gezegd dat alleen Russische nederlaag internationale veiligheid garandeert. Hij stelde dat de Russische ‘imperialistische ambities’ alleen bij een definitief verlies in Oekraïne worden opgegeven. Een door Rusland voorgeschreven vredesproces is volgens Scholz onacceptabel. In plaats daarvan moet er ingezet worden op steun aan Oekraïne om de Russische aanvallen af te slaan.

Daarnaast kondigde Scholz op 25 oktober in Berlijn aan een internationale conferentie te organiseren voor de wederopbouw van Oekraïne.

Wachten op toespraak Poetin

07:20 – Moskou, Rusland. Het is voorlopig wachten op de televisietoespraak van de Russische premier Vladimir Poetin. Deze werd in eerste instantie gisteravond verwacht maar is – om onbekende redenen – uitgesteld. De toespraak volgt op de aankondiging dat pro-Russische separatistenleiders in vier door de Russen bezette regio’s (Donetsk, Loehanks, Cherson en Zaporizja) in Oost-Oekraïne referenda willen organiseren. De vraag is of die regio’s tot Rusland willen toetreden.

Mocht Rusland die gebieden na het referendum als eigen grondgebied erkennen – en de verwachting is dat dat gebeurt – dan zou dat betekenen dat de Russische grens naar het westen opschuift. Een formele annexatie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie