Brusselse koffie op woensdag 2 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege woensdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

3 min. leestijd

Nederland elektrische fietskoning binnen de EU

08:40 uur – Amsterdam, Nederland. Het zal misschien weinigen verbazen gezien onze fietscultuur: in geen enkel EU-land worden er meer elektrische fietsen verkocht dan in Nederland. Dat bericht RTL Nieuws. Die koppositie mogen we al sinds 2015 op onze naam schrijven. Vorig jaar was maar liefst 52 procent van de verkochte fietsen elektrisch. Met 45 procent zit Oostenrijk ons echter nauw op de hielen. Duitsland, België en Zwitserland vervolledigen in respectievelijke volgorde de Europese top vijf. Vooral door nationale subsidieprogramma’s hebben deze landen de jongste jaren een grote inhaalbeweging gemaakt.

Amerikaanse handelsvertegenwoordiger bindt niet in

08:20 uur – Praag, Tsjechië. De Europese Unie is boos op de Verenigde Staten. Het Amerikaanse pakket met gigantisch subsidies voor bedrijven die groene technologie produceren, creëert namelijk het risico dat Europese bedrijven verhuizen naar de VS. Daarom werd de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Katherine Tai op het matje geroepen bij de EU-ministers van Handel. Tegen The Financial Times vertelt zij wat ze op die bijeenkomst heeft gezegd.

Tai verklaart dat ze volledig achter het subsidieplan van haar president staat en de VS niet van plan is om in te binden. Meer nog: ze roept de EU op om zelf met een gelijkaardig pakket van agressieve groene subsidies te komen. Volgens haar zou het afstemmen van die subsidies kunnen leiden tot een soort samenwerkingspact tegen de economische macht van China. Graag ziet ze Zuid-Korea en Japan ook toetreden tot zo’n anti-Chinapact.

Kabinet roomt voor 3,2 miljard euro aan olie- en gaswinsten af

08:00 uur – Den Haag, Nederland. In navolging van het Europese besluit van vorige maand, heeft de Nederlandse regering de extra winsten van bedrijven in de fossiele sector belast. Door de oorlog in Oekraïne is gas enorm duur geworden, maar ook energiebedrijven die geen duur gas gebruiken hebben hun prijzen verhoogd. Het is de bedoeling om die bedrijven die ‘buitensporig geprofiteerd’ hebben extra te belasten en met dat geld burgers en andere bedrijven te compenseren die het moeilijk hebben door de energiecrisis. Dat valt te lezen bij NOS.

Zware klap voor Siciliaanse landbouwmaffia

07:50 uur – Patti, Italië. Meer dan 600 jaar cel krijgen ze in totaal: de Siciliaanse maffialeden die met EU-landbouwsubsidies hebben gefraudeerd. De Siciliaanse rechtbank heeft met de actie een record verbroken. In januari 2020 werden 94 arrestaties verricht en 151 landbouwbedrijven in beslag genomen. Begin deze week velde de rechter zijn vonnis al. Van de 101 beklaagden, tegen wie het openbaar ministerie samen 1045 jaar cel had geëist, zijn er 91 schuldig bevonden. Dat bericht De Standaard.

Voor de subsidiefraude werkte twee bekende maffiaclans samen met corrupte ambtenaren. Ze gaven landbouwterrein op dat niet van hen was, of zelfs niet eens bestond, om zo voor miljoenen aan EU-subsidies op te strijken.

Deense premier wint verkiezingen

07:30 – Kopenhagen, Denemarken. Volgens de BBC hebben de Deense Sociaal Democraten van premier Mette Frederiksen de verkiezingen gewonnen met 27 procent van de stemmen. Samen met de huidige linkse regeringspartijen stapte Frederiksen als één blok naar de kiezer. Momenteel lijkt het erop dat dat blok het minimum van 90 zetels in het parlement heeft gehaald om een meerderheid te hebben en dus verder te kunnen regeren.

Eerder leek het er nog op dat Frederiksen die meerderheid niet ging halen. Het rechtste oppositieblok haalde met een geschatte 73 zetels echter ook geen meerderheid. Deze uitslag had betekend dat de nieuwe centrumpartij van voormalig premier Lars Rasmussen ging bepalen welk blok ging regeren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie