Brusselse koffie op woensdag 16 november 2022

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op deze vroege woensdagochtend praten we je bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

4 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Twitter op ramkoers met Brussel

08:40 uur – Brussel, België. Vandaag treedt de nieuwe Europese wet inzake digitale diensten in werking. Dat regelpakket van ongekende grootte moet grote techbedrijven dwingen om sociale media veiliger voor gebruikers te maken. 
Nadat Elon Musk Twitter overnam, werden er meteen massa’s mensen ontslagen. Daarbij is ook een groot deel van de mensen ontslagen die verantwoordelijk waren voor de implementatie van de Europese regels. Volgens The Financial Times maken verschillende Europese ambtenaren zich zorgen dat dit een indicatie is dat Musk van plan is zijn voeten te vegen aan de Europese wet inzake digitale diensten. Als het zover komt, ziet Brussel zich wellicht gedwongen om Twitter compleet te verbieden binnen de EU.

Hoe komen we af van het Energy Charter Treaty?

08:30 uur – Brussel, België. Ooit leek het een goed idee: het Energy Charter Treaty. De gedachte was dat omdat investeringen in energieinfrastructuur duur en risicovol waren, regeringen een schadevergoeding moeten betalen wanneer ze deze investeringen in gevaar brachten. Dat moest investeerders geruststellen. Nu onze halve energievoorziening moet omgegooid worden om de klimaatdoelen te behalen, staan diezelfde investeerders echter klaar met miljardenclaims aan schadevergoedingen. 

Het een na het andere land, ook Nederland, stapt daarom uit het Energy Charter Treaty. Maar daar is één probleem bij: de “zombieclausule” uit het verdrag stelt dat schadevergoedingen nog tot 20 jaar na de exit van een land geëist kunnen worden. De Europese Commissie riep de lidstaten daarom op om niet pontificaal uit het verdrag te stappen, maar in plaats daarvan “de scherpe randjes er vanaf te vijlen”. Verschillende juridische experts pleitten dan weer in NRC voor een gezamenlijke Europese uitstap uit het verdrag. Vooralsnog is het enige wat zeker is dat de exit juridisch onontgonnen terrein wordt.

Nóg meer Iraanse sancties

08:10 uur – Brussel, België. Maandag keurden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken al nieuwe sancties goed tegen 21 Iraanse individuen en drie entiteiten. Die kwamen er vanwege de bloedige wijze waarop het Iraanse regime de demonstraties die nu plaatsvinden in het land, de kop probeert in te drukken. De gesanctioneerden mogen niet langer naar de EU reizen en hun eventuele Europese bezittingen worden bevroren.
Maar het hoeft niet bij deze ronde van sancties tegen Iran te blijven. Voor de EU was het al duidelijk dat Iran drones aan Rusland leverde. Als er bewijs komt dat het ook ballistische raketten leverde zou dat zware extra sancties tot gevolg hebben volgens De Standaard.

Staakt Nederland verzet tegen toetreding Bulgarije en Roemenië tot Schengen?

07:50 uur – Brussel, België. Volgens Politico komt de Europese Commissie met een officieel voorstel om Bulgarije, Kroatië en Roemenië lid te maken van de visumvrije Schengenzone. Bulgarije en Roemenië wachten daar al zo’n vijftien jaar op. Vooralsnog met weinig succes omdat Nederland steeds zijn veto bleef uitspreken. 

De Europese Commissie maakt zich geen illusies over de kans dat alle lidstaten unaniem akkoord gaan met het voorstel. “Het document is eerder bedoeld als een politiek initiatief dat alle twijfel moet wegnemen over het feit of deze landen geschikt zijn om toe te treden tot Schengenzone”, vertelt Eurocommissaris voor Migratie Margaritis Schinas. En zo wordt de druk voor Nederland om zijn veto in te trekken weer ietsje hoger.

Voorzichtige reactie Rutte op raketinslag Polen

07:30 uur – Bali, Indonesië. Vanop de G20-top roept premier Rutte iedereen op om “heel waakzaam” te zijn na de raketinslag in Polen. “Eerst en vooral moeten we uitzoeken wat er precies gebeurd is. Zorg dat je alle feiten op tafel krijgt”, vertelde hij tegen NOS. Dat het conflict in Oekraïne nu ook voor dodelijke slachtoffers zorgt buiten dat land baart Rutte ernstig zorgen.

Gisteravond kwamen twee mensen om het leven bij een raketinslag in het Poolse grensdorpje Przewodów. Eerst werd gedacht dat het om Russische raketten ging, maar nu berichten verschillende Amerikaanse persbureaus dat het raketten uit het luchtafweersysteem van Oekraïne zouden zijn geweest.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie