Brusselse koffie op woensdag 14 september

Een krantenoverzicht bij het ontbijt. Op de vroege woensdagochtend praten we u bij over de Europese actualiteit met dagvers nieuws uit binnen- en buitenland.

3 min. leestijd

(Foto: Pé Verhoeven)

Brussel zwicht voor diplomatieke druk Beijing

08:15 uur – Brussel, België. Top secret had het moeten zijn: het bezoek van de topman van de Europese inlichtingendienst José Casimiro Morgado aan Taiwan. Toen dit nieuws toch uitlekte en China ter ore kwam, werd het bezoek onder Chinese diplomatieke druk afgezegd. De vraag stelt zich nu hoe de Chinezen deze hoogst vertrouwelijke informatie in handen kregen. Politico geeft toelichting.

Verplichte stroombesparing

08:00 uur – Brussel, België. En dan dat andere grote voorstel waarmee de Europese Commissie een antwoord tracht te bieden op de energiecrisis: een verplichte stroombesparing van 10 procent. Dat zouden de lidstaten volgens de Telegraaf vooral moeten verwezenlijken door zich te richten op consumenten, met campagnes die aanmoediging om zuiniger om te gaan met elektriciteit bijvoorbeeld.

In de piekuren zou er zo’n 5 procent bespaard moeten worden. De redenering is dat er op deze momenten zo veel vraag naar elektriciteit is dat er vaak gascentrales moeten bijspringen opdat er voldoende stroom beschikbaar is. En dat drijft de gasprijs dan weer omhoog.

Prijsplafond groene stroom gunstig voor Nederland

07:40 uur – Amsterdam, Nederland. Volgens uitgelekte nota’s gaat de Europese Commissie vandaag onder meer met een voorstel komen om de winsten af te romen van duurzame energieproducenten. En dat zou juist voor Nederland, België, Duitsland en Frankrijk heel voordelig zijn, bericht De Standaard.

Dat zit zo: de winsten die nationale overheden weghalen bij deze producenten mogen de nationale overheden ook zelf bijhouden om te besteden aan bijvoorbeeld kwetsbare huishoudens. Bijgevolg zijn het dus juist de landen die al fors investeerden in duurzame energie, zoals Nederland, waar de maatregel het meeste geld kan opleveren.

Het idee achter de ingreep is dat groene stroomproducenten nu meer verdienen aan hun energie omdat hun verkoopsprijs gelinkt is aan de gasprijs. Desondanks maken zij niet meer kosten omdat het dure gas geen grondstof is voor hun energie-opwekking. Dat kan zo niet langer, denkt de Europese Commissie nu blijkbaar: ook van de duurzame energieproducenten wordt verwacht dat ze hun steentje bijdragen.

Europese Unie bemiddelt tussen Armenië en Azerbeidzjan

07:20 uur – Jerevan, Armenië. Gisteren liep het weer fout tussen buurlanden Armenië en Azerbeidzjan: het Armeense ministerie van Defensie liet weten dat 49 van haar soldaten omkwamen onder Azerbeidzjaans vuur. Azerbeidzjan verklaarde dat het geweld een represaille was voor Armeense provocaties in de buurt van haar legerbasissen. Met deze nieuwe schermutselingen vergroot de vrees dat het grensconflict weer volledig kan opwakkeren. Twee jaar geleden kwam het nog tot een zes weken durende oorlog waarbij meer dan 6500 mensen om het leven kwamen.

De Armeense premier kon direct op een telefoontje rekenen van voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Het was niet de eerste keer dat Michel zich probeerde op te werpen als bemiddelaar in het conflict. Zo zat hij vorige maand nog samen met de leiders van beide landen. De vraag is of de Europese Unie zonder aanwezige troepen in het gebied echt invloed kan uitoefenen als het geweld escaleert. Troepen die Rusland overigens wel heeft. Het volledig verhaal leest u bij Euractiv.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie